Preminuo akademik Žarko Papić

Preminuo je bosanskohercegovački akademik dr.sc. Žarko Papić, u 77. godini života.

Papić se dugo borio sa teškom bolešću, a zdravstveno stanje se pogoršalo u posljednjim mjesecima. Preminuo je u Sarajevu 22. jula.

Rodio se 14. 01. 1947. u Sarajevu. Ekonomski fakultet i postdiplomski studij završio u Beogradu, gdje je i doktorirao.

Objavio 10 knjiga iz oblasti ekonomije, političkog sistema, 147 znanstvenih radova i više od 150 članaka u stručnim časopisima i novinama, domaćim i stranim.

Bio ambasador u Ministarstvu inozemnih poslova SFRJ, ambasador pri OECD i šef stalne delegacije Jugoslavije pri OECD-u u Parizu, te savjetnik pri OECD-u. Poslije 1992. gostujući profesor na Američkom univerzitetu u Parizu, a od 1996. viši savjetnik i direktor IBHI-ja (Nezavisni biro za humanitarna pitanja) u Sarajevu.

Kao direktor projekta, vođa istraživanja ili viši savjetnik učestvovao u implementaciji 37 projekata u BiH podržanih od strane donatora (UNICEF, Njemačka ambasada, USAID, Delagacija Evropske unije, SB, DFID, SIDA, TIRI/BTD, SDC, UNDP, Vlada Holandije, UNHCR).

Dobitnik je brojnih nagrada među kojima i Oktobarske nagrade Beograda za društvene nauke 1984. za knjigu „Samoupravno planiranje“ (Partizanska knjiga, Beograd 1982.), autor, specijalne UNDP nagrade za studiju „Milenijumski razvojni ciljevi u BiH“ , 2003., UNDP „Izvještaj o humanom razvoju 2003.“, Sarajevo (vođa istraživanja, koautor i urednik), nagrade Humanog razvoja za odličnost u inovacijama metodologije 2009. za „Socijalno uključivanje u BiH“, UNDP „Izvještaj o humanom razvoju BiH 2007.“, Sarajevo (vođa istraživanja, koautor i urednik), OECD nagrade za razvoj metodologije, 2009. „Socijalno uključivanje u BiH, 2007“, UNDP Izvještaj o humanom razvoju 2007., Sarajevo (vođa istraživanja, koautor i urednik).

Vijesti.ba

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button