Paradajz je supernamirnica, konzumirajte ga često

Gotovo svi ga volimo, može se jesti sirov, u salatama, u supama, varivima, pečen, u umacima, sušen, u sokovima, sendvičima…

Paradajz se smatra supernamirnicom.

Sadrži likopen i još oko deset hiljada korisnih sastojaka koji povoljno djeluju na naše zdravlje.

Likopen je među najjačim prirodnim antioksidansima, ujedno zaslužan za crvenu boju paradajza, štiti tijelo od slobodnih radikala, a paradajz ga sadrži više nego ijedna druga biljka.

Likopen usporava rast ćelija raka, također može sniziti holesterol pa tako pomaže u očuvanju zdravlja srca i krvnih žila. Zanimljivo je da se količina likopena ne smanjuje termičkom obradom – povećava se, pa su najbolji izvori likopena kuhana jela od paradajza.

Ljekovito djelovanje ima zahvaljujući vitaminu C, karotenu, vitaminu B1, a sadrže i vitamin E. Uz vitamine u plodovima su i značajne količine mangana, željeza i bakra. Sok od paradajza snižava krvni pritisak, a povećava izlučivanje želučanih i crijevnih sokova, što pomaže u boljoj probavi. Preporučuje se u dijetama oboljelih od reumatičnih bolesti, gihta te srčanih i bubrežnih bolesti. Paradajz spada u porodicu pomoćnica (lat. Solanaceae), s krompirom, patlidžanom, paprikom i mnogim drugim biljkama. Sadrži alkaloide, tvar koju neki loše podnose, piše Čuvajzdravlje.ba

Paradajz je vrlo lako uzgojiti i u vrtu i na terasi u tegli. Traži sunčanu stranu i mnogo vode te redovno uklanjanje mladih izdanaka kako bi se biljka razvila i dala mnogo plodova.

Biljku je potrebno vezati uz štap ili mrežu kako plodovi ne bi povukli stabljiku prema dolje i slomili je.

Postoji nebrojeno mnogo vrsta paradajza, a iz godine u godinu brojne sorte paradajza nastaju u biotehnološkim laboratorijima. Tako smo dobili paradajz novih boja, oblika, mirisa i okusa pa čak i različitog sastava antioksidansa.

U laboratorijima Univerziteta Oregon nastao je plavo-ljubičasti paradajz indigo rose, koji je pojačan antioksidansima i reklamiraju je kao “paradajz protiv raka”.

Sve uobičajeniji postaju i žuti paradajz, kojeg ranije kod nas nije bilo.

Među sadnicama su najviše zastupljene sorte volovsko srce, jabučar krupni, visoki amerikanac, floridade, crni šljivar, krompiraš…

(Vijesti.ba)

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button