Vlada ZDK odobrila 1,58 miliona KM poticaja za otkup mlijeka

Vlada Zeničko-dobojskog kantona, na sjednici kojom je predsjedavao premijer Nezir Pivić, imenovala je Jasmina Šarića za vršioca dužnosti direktora Turističke zajednice Zeničko-dobojskog kantona, koji ima zadatak da pripremi sve potrebne akte za ponovno uspostavljanje Turističke zajednice, a koja je prestala sa radom 2015. godine nakon donošenja Zakona o turizmu FBiH.

“Želimo da naše turističke potencijale stavimo u funkciju jer naš kanton uistinu ima ogromne turističke potencijale za koje smatramo da nisu iskorišteni u dovoljnoj mjeri i ovo je jedan od važnijih iskoraka u pravcu da turizam u našem kantonu dobije na značaju”, rekao je premijer Pivić.

Vlada je u oblasti zdravstva izdvojila 19.114 KM za podršku udruženjima koja okupljaju žene liječene od malignih oboljenja, dok je u oblasti poljoprivrede donesena odluka o odobravanju poticaja za otkup mlijeka u iznosu od 1.584.000 KM. Odlukom je obuhvaćen 231 poljoprivredni proizvođač, kojima je odobren poticaj od 550 KM po muznom grlu.

Vlada je odobrila dodatnih 55.000 KM na ime sufinansiranja izgradnje OŠ “9. septembar” Medakovo Tešanj.

“Ranije ove godine smo izdvojili 600.000 KM, a danas smo donijeli odluku o odobravanju dodatnih sredstava, kako bi ova škola bila spremna da dočeka učenike u narednoj školskoj godini”, rekao je premijer Pivić.

Naveo je da je delegacija Vlade nedavno posjetila gradilište navedene škole, čija je izgradnja započeta 2020. godine, a vrijednost projekta je 2,5 miliona KM, od čega je Zeničko-dobojski kanton izdvojio 1,5 miliona, a Općina Tešanj milion KM.

Na prijedlog Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice, Vlada je na ime podrške održivom povratku odobrila sredstva za rekonstrukciju dva putna pravca – Alići – Dolina na području Grada Zavidovići u iznosu od 49.935 KM te put Klecala – Musići u Općini Olovo u iznosu od 50.000 KM.

Također, odobrena su sredstva u iznosu od 27.616 KM kao pomoć za adaptaciju stambenih objekata pet povratnika u općinu Olovo.

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button