Općinska inspekcija upozorava: Kazne do 1.000 KM za nelegalno predizborno plakatiranje

Obavještavaju se svi politički subjekti i nezavisni kandidati koji su registrovani za lokalne izbore 2024. godine na teritoriji općine Kakanj, da su dužni pridržavati odredbi Izbornog zakona Bosne i Hercegovine kojima je predviđeno da nadležna tijela neće dopustiti političkim strankama, koalicijama, listama neovisnih kandidata i neovisnim kandidatima da postavljaju oglase, plakate, postere odnosno ispisuju svoja imena ili slogane koji su u vezi s izbornom kampanjom unutar ili na zgradama u kojima su smještena tijela vlasti na svim razinama, javna poduzeća, javne ustanove i mjesne zajednice, na vjerskim objektima, na javnim cestama i javnim površinama, osim na mjestima predviđenim za plakatiranje i oglašavanje.

Takođe, sve političke subjekte i nezavisne kandidate kao i druga fizička i pravna lica podsjećamo na odredbe Odluke o komunalnom redu Općine Kakanj, kojima je zabranjeno postavljanje plakata, oglasa i sličnih objava van dozvoljenih mjesta, kao i ispisivanje poruka bilo kog sadržaja, a naročito na fasadama, ogradama, potpornim zidovima, drveću, rasvjetnim stubovima, stubovima saobraćajne signalizacije i ostalim stubovima, energetskim i drugim postrojenjima i sličnim objektima i na trotoarima, bez saglasnosti nadležne službe Općine Kakanj.

U skladu sa navedenom Odlukom, plakati, oglasi i slične objave i predmeti postavljeni van dozvoljenih mjesta uklonit će se po rješenju nadležnog inspektora, a o trošku lica koje ih je postavilo.
Ako izvršilac prekršaja popstupi suprotno navedenim odredbama ili ako ne postupi po rješenju nadležnog inspektora, naložena radnja bit će izvršena prisilno na trošak lica koje je počinilo prekršaj uključujući i troškove premještanja i skladištenja (čuvanja), te uz izricanje novčane kazne i prijave Centralnoj izbornoj komisiji BiH.

Takođe podsjećamo sve subjekte na teritoriji Općine Kakanj da je postupanje suprotno Odluci o komunalnom redu Općine Kakanj, predviđeno kao prekršaj, te da su predviđene i novčane kazne od 300,00 KM do 1000,00 KM.

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button