Danas javna prezentacija istraživanja o neradnoj nedjelji u FBiH

Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH danas će održati javnu prezentaciju istraživanja o stavovima i mišljenjima radnica i radnika zaposlenih u sektoru trgovine u FBiH o (ne)radnoj nedjelji i praznicima.

Prezentacija će biti održana u 11 sati, u Konferencijskoj sali Doma sindikata – Obala Kulina bana 8 u Sarajevu.

Nacrt Zakona o unutrašnjoj trgovini FBiH, koji je u parlamentarnoj proceduri, predviđa zakonski okvir o neradnoj nedjelji u sektoru trgovine, a ovo istraživanje daje odgovore na dileme koje su se zadnjih mjeseci pojavile u javnosti.

Istraživanje su radili prof. dr. Nermina Mujagić, redovna profesorica na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu i ekspert za javno mnijenje i politologiju, te prof. dr. Amer Osmić, vanredni profesor na Fakultetu političkih nauka – sociolog i glavni metodolog istraživanja. Oboje profesora posebnu pažnju stavljaju na socijalnu dimenziju zabrane rada nedjeljom i praznicima u FBiH.

Iz Sindikata se nadaju da će ovaj novi Zakon biti što prije stavljen u funkciju.

“Nas kao Sindikat najviše zanima Član 17., odnosno neradna nedjelja. Borimo se za slobodne dane za vrijeme praznika. Kada je u pitanju konačno usvajanje ovog zakona, mislim da ćemo ići sa inicijativom prema predsjedavajućem Predstavničkog doma Parlamenta FBIH, da radnici u trgovini znaju ko je glasao za neradnu nedjelju, a ko nije, tražićemo pojedinačno izjašnjavanje”, rekla je ranije predsjednica Sindikata Mersiha Beširović.

Vijesti.ba

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button