Stižu se planovi proizvodnje u podzemnoj eksploataciji

Nakon završetka obimnih poslova na uvlačenju širokočelne opreme u jamu Begići-Bištrani, proizvodnja uglja na Pogonu Haljinići započela je u punom kapacitetu. Trenutno je u funkciji 40 sekcija samohodne čelične podgrade.

Povodom ponovnog pokretanja širokog čela, rudare prve smjene u jami Begići-Bištrani posjetili su tehnički rukovodioci RMU Kakanj predvođeni direktorom Isom Delibašićem i tehničkim direktorom Elvedinom Čoboom. Pored njih, jamu su posjetili i quality manager Adi Kubat, zamjenik tehničkog direktora Nermin Begovac, glavni inženjer za podzemnu eksploataciju Seudin Čelebić, rukovodilac službe zaštite na radu Nazif Hrustić te predsjednik Sindikata radnika RMU Kakanj Abdel Fazlić, a dočekali su ih upravnik Pogona Haljinići Nijaz Vehab i tehnički rukovodilac jame Begići-Bištrani Adem Bečirhodžić.

“U prethodnih nekoliko mjeseci, napravili smo veliki posao na pripremi otkopnih prostorija, izvlačenju, servisiranju i pripremi opreme te njenom ponovnom montiranju u jami, što je u ovom prvom dijelu završeno,” rekao je upravnik Pogona Nijaz Vehab i dodao: “Riješen je problem s manjkom radne snage i novi radnici su već uključeni u radne procese, što nam je omogućilo završetak pokrenutih aktivnosti na ustrajanju širokočelne opreme i ponovnu proizvodnju.”

U jami Begići-Bištrani koristi se širokočelna oprema “Becker Warkop”, sačinjena od ukupno 80 sekcija hidraulične podgrade.

“Prilikom izrade prostorija na posljednjem dijelu otkopnog polja naišli smo na rasjede koji su onemogućili postavljanje svih 80 sekcija širokog čela. U tom dijelu smo se morali prilagoditi, ali je najbitnije da imamo 100 % proizvodnju u odnosu na plan,” pojasnio je Adem Bečirhodžić, tehnički rukovodilac jame.

Stabilizacija poslovanja je jedan od prioriteta rudničkog rukovodstva.

“Danas smo obišli jamu Begići-Bištrani na Pogonu Haljinići, jednom od dva pogona našeg Rudnika. Kad smo prije nekoliko mjeseci preuzeli upravljanje Društvom, zatekli smo široko čelo u zastoju, bez pripremljenih prostorija za nastavak podzemne eksploatacije. Zahvaljujući ogromnim naporima koje su uložili komorati i rukovodstvo RMU Kakanj, do danas su izrađene prostorije u novom otkopnom polju i remontovano široko čelo ponovno je stavljeno u funkciju. To nam osigurava proizvodnju u skladu s planom i garantuje stabilnije poslovanje. Čestitam svima koji su dali svoj doprinos, zajedno nastavljamo u nove radne pobjede,” riječi su direktora Ise Delibašića.

“Uprava je ozbiljno shvatila probleme unutar Društva, pokrenuti su obimni radovi, ali i zapošljavanje radne snage bez koje ih ne bismo mogli privesti kraju. Tehničko rukovodstvo je razmotrilo stanje u podzemnoj i površinskoj eksploataciji i poduzelo odgovarajuće mjere. Rezultati su već vidljivi i imamo proizvodnju na oba pogona,” navodi Adi Kubat quality manager RMU Kakanj.

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button