Započeta saradnja Općine Kakanj i GIZ-a: Početak realizacije projekta energetske tranzicije i izgradnje fotonaponske elektrane

U prostorijama Općine Kakanj održan je značajan radni sastanak sa predstavnicima projekta „Akcija zajednice za energetsku tranziciju u Bosni i Hercegovini“ koji implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime njemačkog Federalnog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) u saradnji sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH (MVTEO).

Projekat ima za cilj jačanje lokalnih kapaciteta i aktivno uključivanje zajednica u procese energetske tranzicije, te će biti ključan za unapređenje energetske efikasnosti i održivog razvoja u Općini Kakanj. Fokus je na podršci lokalnim inicijativama za smanjenje emisija stakleničkih plinova, poboljšanju energetske efikasnosti i promoviranju obnovljivih izvora energije.

Projekat „Akcija zajednice za energetsku tranziciju u Bosni i Hercegovini“ bit će fokusiran na podršku jedinicama lokalne samouprave (JLS) u razvoju projekata u okviru koncepta energetske zajednice (EZ): zajednice obnovljive energije (ZOE) i građanske energetske zajednice (GEZ).

Općina Kakanj je aplicirala na javni poziv za prijavu projektnih ideja energetskih zajednica i odabrana kao jedna od 8 jedinica lokalne samouprave koje će kroz ovaj projekat dobiti tehničku asistenciju za realizaciju svog projektnog prijedloga. Tehnička asistencija GIZ-a će uključivati razvoj kapaciteta i pripremu studije izvodljivosti za ovaj projektni prijedlog.

Općina Kakanj će uz tehničku asistenciju projektnog osoblja i konsultanata raditi na razvoju implementacionog koncepta za projektnu ideju energetske zajednice u okviru investicije u sistem obnovljivih izvora za javni objekat. Radi se o projektnom prijedlog izgradnje fotonaponske elektrane na administrativnoj zgradi Općine Kakanj.

Općina Kakanj izražava zadovoljstvo što je izabrana kao partner u ovom projektu, ističući značaj međunarodne saradnje u rješavanju izazova klimatskih promjena i energetske tranzicije. Na sastanku su dogovoreni naredni koraci i aktivnosti.

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button