Javni poziv: “Podsticaj za opstanak starih i tradicionalnih zanata i domaće radinosti”

Na osnovu Programa utroška sredstava iz Budžeta Općine Kakanj za podsticaj razvoja poduzetništva i obrta za 2024. godinu, broj: 01/1-38-68/24 od 29.02.2024. godine, Općinski načelnik objavljuje

JAVNI POZIV

za podnošenje zahtjeva za odobravanje i dodjelu podsticajnih sredstava

za razvoj poduzetništva i obrta za 2024. godinu  

“Podsticaj za opstanak starih i tradicionalnih zanata i domaće radinosti”

Predmet Javnog poziva

Predmet Javnog poziva je prikupljanje zahtjeva i dodjela podsticajnih sredstava, iz Budžeta Općine Kakanj za 2024. godinu, za projekat „Podsticaj za opstanak starih i tradicionalnih zanata i domaće radinosti“.

Svrha Projekta

Podsticaj se provodi u svrhu očuvanja i poboljšanja uslova rada obrtničkih djelatnosti i djelatnosti koje su srodne obrtničkim, a koje se mogu obavljati kao domaća radinost te stari i tradicionalni zanati.

Iznos podsticajnih sredstava

Općina Kakanj će korisnicima podsticajnih sredstava jednokratno isplatiti iznos do 1.000,00 KM. Odobrena podsticajna sredstava se mogu utrošiti na troškove obaveznih doprinosa, zakup ili uređenje poslovnog prostora te druge potrebne troškove za koje Komisija za odabir korisnika podsticajnih sredstava ocjeni da je u okvirima potreba za registrovanu djelatnost.

Pravo učešća

Pravo na dodjelu podsticajnih sredstava imaju obrtnici koji obavljaju stare i tradicionalne zanate i djelatnosti koje se mogu obavljati kao domaća radinost a nalaze se na popisu djelatnosti koje se kao takve mogu obavljati,  imaju sjedište na području općine Kakanj, najmanje 1 (jednog) zaposlenog (osnovna djelatnost) i nemaju duga po osnovu javnih prihoda.

Pravo na dodjelu podsticajnih sredstava nemaju poslovni subjekti koji trenutno imaju zaključen ugovor o realizaciji projekta Pokreni svoj posao u Kaknju.

Obavezna dokumentacija

Zainteresovani poslovni subjekti uz prijavu na Javni poziv obavezno dostavljaju sljedeću dokumentaciju (original ili ovjerene kopije):

– zahtjev koji se može preuzeti na prijemnoj kancelariji Općine Kakanj ili klikom ovdje;

– rješenje o registraciji firme;

– obavještenje o razvrstavanju djelatnosti prema Klasifikaciji djelatnosti;

– uvjerenje Porezne uprave Federacije BiH o broju zaposlenih/listu osiguranih osoba za obveznika,

– rješenje o plaćanju poreza u paušalnom iznosu ili drugi dokaz o plaćanju poreza u paušalnom iznosu izdat od Porezne uprave Federacije BiH.

Provođenje postupka Javnog poziva

Provođenje postupka Javnog poziva vrši Komisija imenovana Rješenjem Općinskog načelnika. Na osnovu priložene dokumentacije i raspoloživih sredstava za ovaj Projekat Komisija će prema Općinskom načelniku sačiniti prijedlog odabranih poslovnih subjekta koji ispunjavaju uslove Javnog poziva. Na osnovu prijedloga, Općinski načelnik će sa odabranim poslovnim subjektima potpisati ugovore o dodjeli podsticajnih sredstava kojim će se regulisati međusobna prava i obaveze.

Način i rok prijave

Zahtjevi sa ostalom neophodnom dokumentacijom mogu se dostaviti putem prijemne kancelarije Općine Kakanj ili poštom na adresu Općina Kakanj, Ulica branilaca 1, 72240 Kakanj, sa naznakom Prijava na Javni poziv “Podsticaj za opstanak starih i tradicionalnih zanata” najkasnije do 20.09.2024. godine.

Nepotpuni, neblagovremeni i neuredni zahtjevi neće se uzeti u razmatranje.

Sve dodatne informacije mogu se dobiti u Službi za privredu, urbanizam i zaštitu okoline Općine Kakanj, Odsjek za lokalni ekonomski razvoj,  I sprat, zgrada Općine Kakanj svakim radnim danom od 07:00 do 15:30 sati ili pozivom na broj telefona 032 771 848.

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button