Općina Kakanj potpisala memorandum o razumijevanju za implementaciju projekta „Akcija zajednice za energetsku tranziciju u BiH”

Svečano potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH i Općine Kakanj upriličeno je dana 24. 09. 2024. godine u hotelu Hills u Sarajevu u okviru Sarajevske sedmice energije i klime (SECW).

Projekat „Akcija zajednice za energetsku tranziciju u Bosni i Hercegovini“ implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime njemačkog Federalnog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) u saradnji sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH (MVTEO). Općina Kakanj je putem Odsjeka za razvojno planiranje i upravljanje lokalnim razvojem aplicirala za ovaj projekat, te sa velikim brojem bodova zauzela svoje mjesto u osam odabranih jedinica lokalne samouprave u BiH gdje će se ovaj projekat i implementirati.
Memorandum su potpisali Kristin Bretthauer, voditeljica projekta u ime Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH i načelnik Mirnes Bajtarević u ime Općine Kakanj.

Svrha potpisivanja ovog Memoranduma je razvoj implementacionog koncepta (studije izvodljivosti) za projektnu ideju energetske zajednice u općini Kakanj, koja podrazumijeva korišćenje obnovljivih izvora energije za proizvodnju električne energije prvenstveno radi zadovoljenja energetskih potreba članova energetske zajednice. Radi se o projektnom prijedlog izrade studije izvodljivosti za fotonaponsku elektranu na administrativnoj zgradi Općine Kakanj.

Općina Kakanj izražava zadovoljstvo što je izabrana kao partner u ovom projektu, ističući značaj međunarodne saradnje u rješavanju izazova klimatskih promjena i energetske tranzicije.

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button