Skupština ZDK usvojila izmjene i dopune Nacrta Zakona o policijskim službenicima

Skupština Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) usvojila je danas jednoglano Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima ZDK te ga uputila u javnu raspravu.

Nakon što izmjene i dopune tog zakona budu usvojene i u formi prijedloga, omogućit će policijskim službenicima iz drugih agencija da pređu u MUP ZDK-a. Same izmjene i dopune, napomenuo je ministar MUP-a ZDK Emir Vračo, nisu obimne, ali su upućene u redovnu proceduru.

“Ove se izmjene donose, prije svega, zbog nedostatka policijskih službenika u ZDK-u, s obzirom da u ovom trenutku imamo nedostatak od 310 nedostajućih policijskih službenika. Ispravljamo i jednu nepravdu, koja je učinjena prema policijskim službenicima iz ZDK-a, a to je da smo, po sadašnjem zakonu, mogli policijske službenike da damo u drugi policijski organ, ali nismo nismo iz drugih policijskih organa mogli da primamo policijske službenike u ZDK. Ovim izmjenama nacrta zakona, možemo iz drugih policijskih agencija da angažujemo policijske službenike u ZDK. Mi već imamo zainteresiranih policijskih slućbenika iz drugih policijskih organa, koji su željeli da pređu u ZDK, ali zbog ovakvog zakona to nije bilo moguće”, kazao je Vračo.

To znači, naveo je, da će u narednom period biti olakšano i napredovanje u službi policijskih službenika ZDK-a te veći broj kandidata za čin glavnog inspektora, odnosno komesara Uprave policije MUP-a ZDK.

“Smanjeno je i vrijeme provedeno u činu policajca u čin stariji policajac. Sadašnjim zakonom bilo je predviđeno vrijeme od tri godine, a ovim izmjenama se smanjuje vrijeme na dvije godine. Odnosno, iz čina narednik u čin stariji narednik- sadašnjim zakonom bilo je predviđeno četiri, a ovim smanjujemo na tri godine. Ovo sve radimo kako bismo oslobodili mjesta i kako bismo u narednom periodu mogli da idemo u raspisivanje novih konkursa zbog nedostatka policijskih službenika”, najavio je Vračo.

Trenutno je, dodao je, 105 policijskih službenika iz ZDK-a na obuci u Policijskoj akademiji u Sarajevu, a uskoro će biti raspisan i konkurs za novih 118 policijskih službenika koji će biti upućeni na obuku.

Zakonskim izmjenama bit će oslobođena mjesta pa će, ističe Vračo, moći raspisati i nove konkurse te tako umanjiti trenutni problem s nedostajućim kadrovima.

Usvojen je i Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o osnivanju Turističke zajednice ZDK, dok je aktuelni kantonalni pravobranioc Seđad Kliko imenovan za vršioca dužnosti Kantonalnog pravobranioca ZDK-a do okončanja konkursne procedure, a najduže na period do tri mjeseca.

Usvojen je i Finansijski izvještaj (Izvještaj o izvršenju Finansijskog plana) Javne ustanove Služba za zapošljavanje ZDK, zatim Izvještaj o poslovanju Javne ustanove Kantonalna bolnica Zenica te Izvještaj o poslovanju Javne ustanove Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica za 2023. godinu.

Fena

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button