Federacija na korak do neradne nedjelje, prijedlog zakona uskoro pred parlamentarcima

Više od 96 posto među 1.452 ispitanika traži da nedjelja i praznici budu neradni dani kako bi mogli planirati slobodno vrijeme sa porodicom. Također, apsolutna većina – 95,4 posto njih tvrdi da bi sloboda od rada nedjeljom i praznicima zaštitila lični integritet i zdravlje radnika, te da bi ova regulacija pozitivno uticala na ravnotežu između privatnog i poslovnog života, koja je duboko narušena nekim institucionalnim reformama koje su u suprotnosti sa osnovama tržišne privrede.

Rezultati su ovo istraživanja koje je predstavio Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH, a koje su radili Nermina Mujagić, redovna profesorica na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu i ekspert za javno mnijenje i politologiju Amer Osmić, vanredni profesor na FPN-u – sociolog i glavni metodolog istraživanja.

Neradna nedjelja, prema mišljenju mnogih, trebala je davno da bude uvrštena u zakon. Ali, tek nedavno je Vlada FBiH usvojila Prijedlog zakona o unutrašnjoj trgovini, kojim se planira uvođenje neradne nedjelje za radnike u trgovinskom sektoru.

Predsjednica Sindikata Mersiha Beširović kazala je da se, nakon prezentacije istraživanja zastupnika u federalnom Parlamentu koji se protive neradnoj nedjelji, a prezentirali su mišljenja 400 ispitanika različitih profila, Sindikat opredijelio za istraživanje među trgovačkim radnicima kojih se direktno tiče uvođenje neradne nedjelje i slobodnih praznika.

Federalni ministar trgovine Amir Hasičević ranije je izrazio očekivanje da će se Prijedlog zakona naći pred parlamentarcima već u oktobru.

“Uradili smo veoma obiman posao. Zastarjeli zakon smo zamijenili novim, modernijim, funkcionalnijim i usklađenim sa evropskim propisima. Zakon podržavaju i trgovci i poslodavci i Sindikat, ali i veći broj parlamentaraca koji su dali glas u prvom krugu izjašnjavanja o ovom zakonu. Iskreno se nadam da ćemo dobiti podršku većine i u drugom krugu i do kraja godine olakšati svima poslovanje u oblasti trgovine, a na opće zadovoljstvo omogućiti trgovkinjama i trgovcima da praznike i nedjelje provode sa najbližima”, poručio je ministar Hasičević.

Minela Durmo, direktorica marketinga Amko komerca, jednog od domaćih trgovačkih lanaca, ističe kako oni pozdravljaju nova rješenja u korist radnika.

“Mi zapošljavamo oko 750 radnika i u većini od naših 80 prodajnih objekata rade žene. U ukupnoj strukturi čine i do 85 posto zaposlenih i prepoznajemo u ovom zakonu značajne pogodnosti, posebno za radnice. Vjerujemo u dobru namjeru Vlade i očekujemo da novi zakon donese značajna poboljšanja”, ističe Durmo, piše Fena.

Iz Vlade FBiH napominju da se novim zakonom dodatno uređuju postupanja i obaveze trgovaca, a na potpuniji način uređuju se i pitanja od značaja za potrošače (odobravanje popusta, prodaja sa sniženom cijenom).

Uvodi se i savremena nomenklatura, te klasifikacija oblika i načina trgovine, kao i novi instituti (posebne tržišne institucije i slično), s ciljem razvoja tržišne konkurencije i ravnopravnosti trgovaca. Uređuju se i trgovačka evidencija, praćenje trgovine i tržišta, zaštita potrošača, zabrana ograničenja i privremene mjere ograničenja trgovine, kao i radno vrijeme.

“Poznato je da smo mi pozdravili i raniju odluku o zamrzavanju cijena određenog broja proizvoda, jer smo prepoznali socijalni momenat takvog poteza za kupce. Mi u Amko komercu ćemo i dalje biti društveno odgovorni, a u okviru poslovanja osiguravati plasman kvalitetnih, po mogućnosti domaćih proizvoda”, kaže Durmo.

Fena

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button