Multisektorski sastanak u Kaknju: Zajednička izrada Protokola za zaštitu djece od prosjačenja i eksploatacije

Danas je u sali Općine Kakanj održan drugi multisektorski sastanak za izradu Protokola za postupanje u slučajevima prosjačenja i svih drugih oblika eksploatacije djece na području Kaknja.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Općine, škola i Policijske stanice Kakanj.

Cilj Protokola je unapređenje dobrobiti djece preveniranjem okolnosti i situacija koje mogu dijete dovesti u rizik od prosjačenja i drugih oblika eksploatacije, te osigurati pravovremen, multisektoralan i multidisciplinaran postupak koji obezbjeđuje djetetu žrtvi sveobuhvatnu i adekvatnu zaštitu i reintegraciju. On omogućava uspostavljanje jasnih procedura i saradnje između relevantnih institucija, čime se osigurava brza i efikasna intervencija.

Izrada Protokola je podržana kroz Program zaštite ljudskih prava USAID/INSPIRE, u okviru projekta „Lokalni operativni referalni kapaciteti u borbi protiv trgovine ljudima“ (LORKA), koji implementira Udruženje „Zemlja djece u BiH“ u partnerstvu sa organizacijom „Naša djeca“ Sarajevo.

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button