Obilježen Svjetski dan kebaba: U Bosni i Hercegovini se godišnje naruči 64 tone

Postoje jela napravljena za posebne prilike, a postoje i ona koja su tu svaki dan – tiha, dosljedna i pouzdana. Kebab pripada ovim drugima.

Nema puno buke oko njega, ali znate da vas neće iznevjeriti. Bilo da ste usred radnog haosa, previše umorni da razmišljate o tome šta jesti ili jednostavno gladni svega – kebab je uvijek dobra ideja.

Na Svjetski dan kebaba, pogledali smo brojke. Samo u proteklih 12 mjeseci, korisnici Glova u Bosni i Hercegovini naručili su nevjerovatnih 64 tone kebaba, što znači u prosjeku 441 dnevno. Zamislite samo koliko je to sosa.

Potražnja za kebabom porasla je na svim frontovima u odnosu na prethodnu godinu. Broj naručenih kebaba porastao je za 16%. Sarajevo je lider s rastom od čak 30%, a slijede ga Banja Luka i Mostar.

Najintenzivniji dan za konzumaciju kebaba bila je nedjelja, 11. maj. Samo tog dana naručeno je 418 kebaba. Najtraženiji sat u godini bio je 17:00 sati, a najluđi minut dogodio se 30. oktobra 2024. godine u 19:43 sati kada je osam kebaba isporučeno za samo 60 sekundi.

Tu je i šampion. Korisnik iz Sarajeva koji je naručio 161 kebab u jednoj godini – to su tri kebaba svakog vikenda. Ako ovaj korisnik ovo čita – skidamo mu kapu. Svaka čast, majstore.

Pileći kebab ostaje najpopularniji izbor, dok je durum zabilježio značajan porast narudžbi. I dok smo mi zauzeti analizom brojki, kebab tiho nastavlja vladati aplikacijom. Globalno, Glovo je isporučio preko 19 miliona kebaba za godinu, a trend i dalje raste, posebno u Maroku. Slijeda ga Italija i Hrvatska.

U svijetu u kojem se sve stalno mijenja, lijepo je znati da neki klasici ostaju. Jedan od njih je kebab sa svim svojim hrskavim, sočnim, blagim ili ljutim, ponekad uz pomfrit, varijacijama.

euronews.ba

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Radio Kakanj