Porodica Suade Aliefendić Ibrahimbegović na prijemu kod načelnika Bajtarevića povodom osvajanja nagrade na ‘Edukativnom ljetnom izazovu’

Porodica Suade Aliefendić Ibrahimbegović danas je bila na prijemu kod načelnika Mirnesa Bajtarevića. Povod je bilo osvajanje nagrade na „Edukativnom ljetnom izazovu“ kojeg je za djecu i roditelje oganizirala Emina Alajbegović. Emina je magistrica pedagogije i povremeno organizira edukativne seminare i radionice za djecu. Kako je bila svakodnevno u komunikaciji i radu s roditeljima, uvidjela je nedostatke u edukaciji i odgoju u odnosu na socijalno-kulturni aspekt odgoja djece. Motivirana time napisala je “Edukativni ljetni izazov”.

O ovom projektu je obavijestila načelnika Mirnesa Bajtarevića koji je pristao da obezbijedi jednu od nagrada.

Načelnik je gostima uputio čestitku, pohvalio projekat „Edukativni ljetni izazov“, te zaželio da se u budućem periodu u našem društvu više pažnje posveti socijalno – kulturnom aspektu odgoja djece.

U ugodnom razgovoru bilo je riječi o odgoju djece, izazovima modernog doba, potrebi zaštite porodice i tradicionalnih vrijednosti…

Edukativni ljetni izazovi su bili:

1. POSJETA BIBLIOTECI

Posjetite lokalnu BIBLIOTEKU sa djecom, provedite neko vrijeme (sat,dva) u čitaonici, prelistajte sa djecom enciklopedije, razgovarajte o knjigama, o ilustracijama, o izgledu biblioteke. Posjetu biblioteci proslavite odlaskom na sladoled i OBEVEZNO podijelite sliku i pozovite i druge da obiđu tu ili neku drugu biblioteku.

2. ODLAZAK U KINO

Posjetite lokalno KINO, prisustvujte projekciji filma za djecu ili prikazivanju dječije predstave i obavezno pozovite 2-3 djece iz komšiluka, prijatelje i napravite nezaboravno druženje. Podijelite sliku i obavezno pozovite i druge da dođu u kino.

3. OBILAZAK MUZEJA

Posjetite muzej u vašem gradu, pozovite prijatelje i zajedno pogledajte postavke muzeja uz ugodni razgovor.

4. PRISUSTVUJTE SPORTSKOM DOGAĐAJU

Posjetite neki od sportskih događaja u vašem gradu i druge pozovite da vam se pridruže. Možete zajedno napraviti transparent podrške omiljenoj ekipi.

5. PO ČEMU JE VAŠ GRAD POZNAT?

Istražite historijske podatke o vašem gradu i ispričajte svojoj djeci o tome.
Obavezno uslikajte, podijelite i druge pozovite da posjete vaš grad.

6. DŽAMIJA i/ili druge vjerske ustanove

Vaš duhovno/spiritualni dan.
Razgovarajte s djecom o vjerskim zajednicama u vašem gradu i principe na kojima su zasnovane religije. Radite svaki dan s djecom “moj trenutak zahvalnosti”, nabrajajte šta to sve imate od blagodati koje vam je Bog dao i srcem se zahvalite, osvijestite i sebe i svoju porodici na blagodatima koje su vam date.

7. NAJSTARIJI ČLAN ŠIRE PORODICE

Dan iskoristite za posjetu najstarijem članu Vaše familije uz zajednički napravljen ručak, zajedno napravite jednostavni kolač/mafine, iskoristite zajedničko vrijeme, zabilježite te trenutke i podijelite s nama i druge pozovite da čine dobročinstvo svima, a posebno starijim osobama.

8. PARTY

Pozovite prijatelje vaše djece i napravite im zabavu, uz vodene prskalice, balone, topove, limunadu i sladoled. Zabilježite trenutke, podijelite neku sliku i druge pozovite da to urade za svoju djecu.

Emina Alajbegović Herić

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button