Ponovno brojanja glasačkih listića u Kaknju na sedam biračkih mjesta

Izvor: dnevnibilten.com

U Kaknju će se ponovo brojati listići na sedam biračkih mjesta, objavila je Centralna izborna komisija. Riječ je o četiri biračka mjesta za Općinsko vijeće, jedno biračko mjesto za općinskog načelnika i dva biračka mjesta koja su određena po osnovu kriterija da je kandidat dobio više glasova od političkog subjekta kojem pripada.

Općinska izborna komisija organizira ponovno brojanje glasačkih listića i odmah po dobijanju naredbe od Centralne izborne komisije BiH, vodi računa o obaveznom prisustvu akreditiranih posmatrača.

Ponovno brojanje za određena biračka mjesta u Kaknju, planirano je danas u 17:00 sati.

Biračka mjeta na kojima se ponovo broje listići

Za Općinsko vijeće, ponovo se broje listići na biračkim mjestima:
 Doboj (094A012) kojem pripada naselje Tvornice cementa te ulice 8. april i Selima ef. Merdanovića,
– Osnovna škola “Mula Mustafa Bašeskija” (094A022) kojem pripadaju ulice: Ive Lole Ribara, Patriotske lige, Rudarska i Rudi Čajavec,
– Slapnica (094A032) kojem pripadaju naseljena mjesta: Slapnica, Brdo, Osoje, Stublo, Turbača, Zagoni i Gora i
– Zagrađe (094A036) kojem pripadaju naseljena mjesta: Halinovići i Zagrađe. Na ovom biračkom mjestu.
Za općinskog načelnika ponovo se broje listići na biračkom mjestu:
– Desetnik (094A044) kojem pripadaju naseljena mjesta Briješće, Desetnik, Gojkovići, Gornji Desetnik, Malići, Srednji Desetnik, Svinjci i Šemaljka.
Mjesta na kojima se ponovo broje listići radi većeg broja glasova u odnosu na politički subjekt su:
– O.Š. “15. april” (094A013) kojem pripada naselje Potoci i ulice 25. novembar, Hrasnički put, Partizanska, Vinski put, 29. novembar i Vehbije Kulovića od broja 51 do broja 60. I
– Mramor (094A017) kojem pripadaju naseljena mjesta: Dračići, Mramor, Ribnica, Subotinje, Šišići. Na ovom biračkom mjestu 094A017.

Ponovno brojanje naređeno na osnovu izvještaja glavnog kontrolora CIK-a

Na osnovu izvještaja glavnog kontrolora izbornih rezultata jučer je Centralna izborna komisija BiH izdala naredbu općinskim/gradskim izbornim komisijama za otvaranje vreća i brojanje glasačkih listića u cilju pravilnog objedinjavanja i utvrđivanja rezultata izbora sa pojedinih biračkih mjesta. Kao razlog navodi se mogućnost da birački odbori nisu pravilno utvrdili izborne rezultate.

Transport materijala u CIK treba biti okončan u petak

Općinska izborna komisija je u ponedjeljak poslije 14:00 sati u CIK otpremila, prvi transport, listiće koji su bili predmet glasanja mobilnih timova i originalne obrasce sa biračkih mjesta. Planirano je da se transport glavnine izbornog materijala, odnosno listića, transportuje u petak 11. oktobra.

Ponovnom brojanju prisustvuju I akreditirani posmamatrači

U skladu sa Pravilnikom o provođenju izbora u BiH općinska/gradska izborna komisija po dobijanju naredbe vrši pripreme za brojanje na način da imenuje tim za otvaranje vreća i brojanje glasačkih listića koji će vršiti brojanje glasačkih listića u cilju pravilnog objedinjavanja utvrđenih izbornih rezultata.
OIK pisanim putem obavještava akreditirane posmatrače koji imaju pravo posmatrati rad izborne komisije i ovog tima, o mjestu i vremenu navedenog brojanja glasačkih listića.

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button