RAMAZANSKI MENI: Prijedlog za iftar prvi dan ramazana
Predjelo: Topa
Sastojci: 100 g slanog kajmaka, 100 g kiselog vrhnja, 50 g maslaca, 1-2 jaja.
Priprema: Rastopiti u tavi kajmak, vrhnje i maslac. Neko rastopi samo kajmak. Na to se doda jaje ili dva i promiješa. Najčešće se priprema pred sam akšam, kako bi se na sofru servirala topla.
detaljan recept pogledajte OVDJE
Glavno jelo: Šiš ćevap
Sastojci: 80 dkg masnijeg janjećeg mesa, 50 dkg manjih glavica luka, so, nekoliko zrna bibera, malo mljevene paprike, 12 dkg mrkve, lišće celera i peršuna.
Priprema: Meso izrezati na veličinu većeg zalogaja, a luk izrezati na veće komade. Na štapiće nizati naizmjenično meso i luk, tako da meso bude na početku i na kraju. Nanizane štapiće složiti u lonac, posoliti, dodati zrna bibera, isjeckano lišće celera i peršuna, te naribanu mrkvu. Doliti hladne ili mlake vode kako bi to sve prekrilo.
Lonac staviti na jaču vatru, a kad proključa smanjiti temperaturu i kuhati dok meso ne omekša. Kad je gotovo dodati i mljevene paprike.
detaljan recept pogledajte OVDJE
Desert: Nanine hurmašice
Sastojci: 2 jaja, 2 fildžana (fildžan – mala šoljica za kafu) ulja, 2 fildžana mlijeka, 2 fildžana šećera, 1 prašak za pecivo, 1 vanilin šećer.
Priprema: Prašak za pecivo i vanilin šećer pomiješati s brašnom, a zatim se zakuha srednje tvrdo tijesto sa prethodno pripremljenom smjesom od jaja, ulja, mlijeka i šećera.
Otkidati manje loptice tijesta i oblikovati hurmašicu na sitnom ribežu. Peći na 200°C 20-25 minuta i ohlađeno preliti agdom od 18 fildžana šećera i 19 fildžana vode.
detaljan recept pogledajte OVDJE
Prijatno!
Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter