Nakon ranije održane interaktivne pripremne radionice za volontere, u organizaciji Evropskog omladinskog olimpijskog festivala EYOF 2019 i “Dijaloga za budućnost”, zajedničkog projekta Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Ujedinjenih nacija (UN), podrška UN-a ovom omladinskom festivalu danas je i službeno ozvaničena.

Naime, danas je u zgradi UN-a potpisan ugovor o saradnji, koja je rezultat UN-ove podrške naporima zajedničkog projekta dva grada, Sarajeva i Istočnog Sarajeva, s ciljem uključivanja mladih ljudi iz različitih krajeva BiH kao volontera EYOF-a, prenosi Fena.

Rezidentna koordinatorica UN-a u BiH Sezin Sinanoglu nakon potpisivanja ugovora čestitala je predstavnicima Sarajeva i Istočnog Sarajeva “koji su hrabro preuzeli inicijativu” te izrazila nadu da će u narednim danima uspješno organizirati EYOF.

– Izuzeteno smo sretni i ponosni što smo u ovom prostoru imali priliku vidjeti ‘plamen mira’, koji za nas ima simboličko značenje, jer je mir jedan od ključnih atributa UN-a. Po riječima generalnog sekretara UN-a, sport ima sposobnost da transformira, osnaži i ujedini ljude. U ovo vrijeme kada u svijetu možemo vidjeti brojne podjele, mnogo mržnje, izvanredno je što ste poduzeli ove snažne korake kako biste sport i olimpijskih duh iskoristili da okupite mlade ljude oko jedne zajedničke vizije – kazala je Sinanoglu.

Naglasila je da projekt “otvara mogućnost i daje priliku za mlade ljude kako bi uspostavili dijalog, međusobni dijalog, dijalog s institucijama vlasti, ali i osigurava priliku za konstruktivni angažman među zajednicama za razvijanje uzajamnog razumijevanja među ljudima”.

Svojim zajedničkim djelovanjem EYOF 2019 i “Dijalog za budućnost”, koji implementiraju UNDP, UNICEF i UNESCO u partnerstvu s Predsjedništvom Bosne i Hercegovine, promovišu mir, suživot, pomirenje i toleranciju, te u fokus stavljaju mlade, pružajući im tako šansu za izgradnju bolje budućnosti. Upravo je to razlog zbog kojeg danas EYOF i “Dijalog za budućnost” iz glavnog grada naše zemlje, u svijet šalju pozitivne poruke, poput onih iz olimpijske 1984. godine.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka izrazio je zadovoljstvo što je UN ovaj projekat prepoznao kao platformu “na kojoj se može zajednički raditi i stvarati neka bolja vremena”.

– Istinski vjerujem i želim da su pred nama neka kvalitetna pozitivna vremena. Želim da “plamen mira” vječno gori u BiH i Sarajevu. Smatram da je ovo što smo mi, dva grada uz jasnu podršku gradskih vijeća i svih nivoa vlasti uradili, da je to dobra prilika za kreiranje novih boljih vremena za sve nas. Mladi su naša budućnost, sport prelazi sve granice i vjerujem da ćemo i na tim vrijednostima završiti ovaj EYOF i otpočeti neke druge važne političke procese koji su pred nama – kazao je Skaka.

Kao dio poruke koju već dugi niz godina promovišu UN, kao i projekat “Dijalog za budućnost”, u zgradu UN-a je donesena “baklja mira”, čime je još jednom naglašen značaj izgradnje mira kroz zajedničke aktivnosti. Činjenica da prvi put u historiji EYOF-a baklju preuzimaju dva grada jedne države, pokazatelj je kako je, zahvaljujući i ovom festivalu, BiH spremna da piše jednu novu historiju zajedništva.

EYOF 2019, najveći multi-sportski događaj za mlade Evrope, za BiH predstavlja najznačajniji sportsku dogaćaj još od 14. zimskih olimpijskih igara u Sarajevu. Pored prilike koju nudi mladima u vidu sticanja obuke i iskustva, ovaj događaj predstavlja i veliku šansu za promociju bh. turizma, posebno zimskog, te svih planina koje se nalaze oko Sarajeva i Istočnog Sarajeva.