Izložba „Dvanaest decenija kakanjskog rudnika (1902-2022)“

Rudnik i Kakanj, Kakanj i Rudnik, kako god, jedno bez drugog ne mogu. Iza njih je stotinu dvadeset godina zajedničkog bitisanja.

Crno zlato, njegovi kopači, naša garava zajednička sudbina, izložbom „Dvanaest decenija kakanjskog rudnika (1902-2022)“, bit će zabilježena u vremenu za sve današnje i buduće generacije.

Izložba se sastoji od dvanaest panoa koji govore o 120 godina nastanka i razvoja kakanjskog rudnika, tekstova te skeniranih fotografija i dokumenta iz perioda njihovog nastanka.

Oplemenjena je i eksponatima iz rudničke kolekcije Muzeja Kaknja, originalnim dokumentima iz vremena uprave Austro-Ugarske nad Bosnom i Hercegovinom, te fotografijama o nastanku i razvoju kakanjskog naselja i rudarskim katastrofama iz 1934. i 1965. godine.

Sjetit ćemo se uspjeha ali i rudarskog crnog usuda.

Izložba „Dvanaest decenija kakanjskog rudnika (1902-2022)“, 21. decembra 2022. godine (srijeda), foaje Doma kulture Kakanj, 19:15 sati.

Autori izložbe: Adib Zekić i Amra Veispahić

Pokrovitelji izložbe: RMU Kakanj i JU KSC Kakanj

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button