Omerdić: Rudarski posao je težak, ali se čovjek pomiri s takvom sudbinom

– Mašinac Eset Omerdić, nakon 30 godina benificiranog jamskog staža, i u 52. godini svečano je, povodom 21. decembra – Dana rudara, sa svojim kolegama jučer i zvanično ispraćen u penziju iz Rudnika mrkog uglja Zenica.

Ističe kako je čitav radni vijek proveo u zeničkom jamskom pogonu “Stara jama”.

-Sa šestim mjesecom ove godine, završio sam svoju rudarsku karijeru – kaže Omerdić, koji je s grupom od 56 zeničkih komorata u toku ove godine penzionisan.

Nažalost, dvojica njegovih kolega s tog spiska nisu dočekali penziju, jer su tokom ove godine preminuli.

Omerdić nema dilemu da bi ponovo prošao isti radni put.

– Svako ima svoje. Ja sam dijete rudara. Znači, odrastao sam na rudarskom hljebu i svoju sam djecu odhranio od ovog hljeba. Težak je to hljeb, ali džaba je kada je sudbina takva, čovjek se i pomiri s tim. Ja sam bio mašinac. Bio sam poslovođa, nadzornik… – kaže Omerdić.

Kako obavljaju težak i opasan posao, navodi on, položaj rudara “nije sjajan”, odnosno smatra da su potpuno zanemareni. Za sada nema poseban plan kako provoditi penzionerske dane, ali podvlači kako se bez obaveza osjeća “kao da se potpuno preporodio”.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button