Vlada ZDK usvojila Odluku o privremenom finansiranju Službe za zapošljavanje ZDK

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Odluku o privremenom finansiranju potreba Javne ustanove Služba za zapošljavanje ZDK prva tri mjeseca sa prijedlogom zaključka o utvrđivanju – potvrdio je Feni direktor te ustanove Anto Pešić.

Premijerka ZDK Amra Mehmedić povukla je sa dnevnog reda Skupštine ZDK, održane 28. decembra prošle godine, prijedlog Finansijskog plana JU SZZZDK za 2023., kojeg je usvojila prethodna Vlada ZDK, premijera Mirnesa Bašića. SZZDK će u prva tri mjeseca na raspolaganju imati 4.788.563 KM.

– To je tromjesečni prosjek o izvršenju, na osnovu devetomjesečnog Fiannsijskog izvještaja za 2022. godinu, koji je raspoređen za sljedeća tri mjeseca – kazao je Pešić.

On napominje kako “nisu ulazili niti imaju obrazloženje” zašto je od prethodne Vlade ZDK usvojeni Finansijski plan te ustanove za ovu godinu povučen sa sjednice SZDK.

– Sačekat ćemo kako bismo vidjeli da li, eventualno, nova vlada ima kakve planove i projekte zapošljavanja, da ih ubacimo u plan. Iako, to su namjenska sredstva i mogli smo to ubaciti i da ih nije bilo u ovom finansijskom planu – napominje Pešić.

On ne smatra da trebaju mijenjati Finansijski plan za 2023. godinu, odnosno da će ići s istim iznosom – 25.872.808 KM. To su, napominje, ukupna sredstva prihoda i izdataka, koja će se naći u Finansijskom planu za 2023. godinu, a koji će Upravni odbor SZZDK ponovo biti razmatran i usvajan.

Skupština ZDK prvo će, napominje, morati usvajati danas usvojenu Odluku o privremenom finansiranju na sjednici Vlade ZDK, a tek onda Finansijski plan za 2023. godinu.

Sa današnje sjednice dnevnog reda, kazao je direktor te ustanove Omer Škaljo, povučena je Odluka o privremenom finansiranju Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK, a čiji je Finansijski plan za 2023. također povučen sa dnevnog reda prošlosedmične sjednice Skupštine ZDK.

Fena

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button