Najava: Kolaudacija restauriranih orgulja u Kraljevoj Sutjesci

Franjevački samostan u Kraljevoj Sutjesci Vas poziva na svečanu kolaudaciju restauriranih sutjeških orgulja, koja će se održati u srijedu, 21.06.2023. godine s početkom u 19 sati.

Orgulje su izrađene u poznatoj orguljarskoj radionici „Heferer i sinovi“ iz Zagreba, a u Kraljevu Sutjesku su dopremljene i na kor crkve sv. Ivana Krstitelja postavljene 1909. godine. Od tada su djelimično obnavljane, a temeljitu restauraciju su ove godine obavili majstori orguljari – braća Pero i Franjo Moritz, restauratori orgulja iz Ilače (Hrvatska). Oni su u proteklom periodu uspješno restaurirali sve bitne elemente sutjeških orgulja, a osobno će nazočiti kolaudaciji i tom prilikom prisutnoj publici će se obratiti Pero Moritz i objasniti proces restauracije, dok će Franjo Moritz odsvirati Preludij u D-duru nepoznatog autora.

Kolaudaciju (koncert) će svojim umijećem sviranja orgulja uveličati glazbenici Ivana Moritz i Ljubica Vuletić Marjanović (Hrvatska), Marina KovačNikolina BrkićBartolomej Stanković i Katja Krolo-Šarac (Bosna i Hercegovina). Posebni gosti koncerta su proslavljeni operni prvak Ivica Šarić (bas), te apsolvent Muzičke akademije u Sarajevu, trubač Benjamin Drijenčić.

Na programu koncerta su djela za orgulje, glas i limene puhače domaćih i svjetskih kompozitora. Misno slavlje, koje će s početkom u 18 sati prethoditi kolaudaciji orgulja, predvodit će fra Emanuel Josić, profesor Glazbe na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu i vanjski saradnik Muzičke akademije u Sarajevu.

Domaćin i spiritus movens kolaudacije restauriranih orgulja je gvardijan sutješkog samostana, fra Bono Tomić, koji ovom prilikom srdačno poziva sve zainteresirane da dođu i uživaju u nesvakidašnjem događaju u Kraljevoj Sutjesci.

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button