Prosvjetni radnici u ZDK traže veće plate do početka nove školske godine

Prosvjetni radnici u Zeničko-dobojskom kantonu se iz godine u godinu susreću sa starim, ali i novim problemima. Stari su nesigurnost i konstantno prijavljivanje na konkurse u periodu august-septembar. Svake godine tokom augusta vidimo kako stoje u redovima ispred općinskih šalter sala kako bi ovjerili dokumente koji su im potrebni za prijavu na posao. Novi problemi, koji su izraženi pogotovo u proteklim godinama je inflacija i smanjenje kupovne moći.

Prosvjetari preko sindikata su u proteklom periodu u Zeničko-dobojskom kantonu pokrenuli rješavanje ovih problema, odnosno da se napokon sistemski i bolje uredi zapošljavanje, jer mnogi imaju ugovore samo za jednu školsku godinu, a po velikom broju ustanova rade kako bi ispunili normu. Osim toga, traže i da se usklade plate sa socio-ekonomskom situacijom po kolektivnom ugovoru. U proteklom mandatu bivše vVlasti, u više navrata je prosvjetnim radnicima povećavana plata, pa je u jednom trenutku bila i među najvećim u BiH.

Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, za radio Zenit kaže kako su Sindikati obrazovanja pokrenuli inicijativu prema aktuelnoj Vladi Zeničko-dobojskog kantona kako bi se u narednom periodu izvršilo usklađivanje plata sa rastom životnih troškova.

“Očekujemo da se takav dogovor postigne negdje do početka školske godine. U startu nismo dobili pozitivan odgovor od Vlade ZDK. Međutim, moram istaći da imamo apsolutnu podršku od skupštinske većine čiji bi naredni koraci trebali biti da utiču na Vladu Kantona i traže da se napravi dogovor sa Sindikatima obrazovanja kako bi prosvjetni radnici sa dodatno poboljšanim primanjima ušli u novu školsku godinu”, ističe Šatorović.

Prosvjetari iz različitih obrazovnih institucija u Zeničko-dobojskom kantonu često su se suočavali s izazovima u pogledu niskih plaća i nesigurnosti zbog ugovora ograničenih na jednu školsku godinu. Ovakav korak sindikata predstavlja nastojanje da se riješi ovaj dugotrajni problem i stvore stabilniji uvjeti za prosvjetne radnike kako bi mogli neometano posvetiti se svom važnom poslu – obrazovanju mladih generacija.

Predstavnici sindikata očekuju pozitivan odgovor od Vlade Zeničko-dobojskog kantona i nadaju se da će se usklađivanje plaća temeljeno na socio-ekonomskoj situaciji ubrzo ostvariti. Ovaj korak bi mogao imati pozitivan utjecaj na motivaciju prosvjetara, te bi se mogao odraziti na kvalitetu obrazovanja koju pružaju učenicima širom kantona.

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button