Nema kraja agoniji RMU Zenica, rudari nisu dobili plaću, proizvodnja stala, čeka se 22. august…

Nismo još dobili plaću za juni, a po svemu sudeći, možemo joj se nadati tek krajem ovog mjeseca, kaže za Faktor Elvedin Avdić, predsjednik Sindikata Rudnika mrkog uglja Zenica.

Podsjetimo, zenički rudari su uz podršku kolega iz preostalih rudnika Koncerna Elektroprivrede Bosne i Hercegovine 1. augusta održali proteste upravo pred zgradom EPBiH. Imali su dva zahtjeva, isplatu plaće i smjenu rukovodstva EPBiH na čelu s generalnim direktorom Admirom Andelijom.

Plaću nisu dobili jer je Andelija odbio mogućnost da se novac isplati s računa EPBiH, jer bi to, kako je istakao u izjavi za Faktor, bilo protivzakonito. U međuvremenu Vlada Federacije BiH je smijenila dosadašnje rukovodstvo EPBiH, ali ta odluka stupa na snagu tek što je potvrdi Nadzorni odbor. A ovaj organ bi se trebao formirati tek na Skupštini dioničara EPBiH zakazanoj za 22. august. A rudari se do tada moraju snaliziti kao znaju i umiju da bi oni i njihove porodice preživjele.

“Neće ova uprava EPBiH isplatiti plaću kada bi zenički rudari počeli crkavati od gladi, niti kad bi se zapalili u krugu rudnika. Dosadašnje rukovodstvo EPBiH kaže kako bi isplata plaće bila nezakonita, a javno ih pitam kako su onda pod istim principima ustanovljenim sporazumom od 3. jula osigurali novac za naš majski lični dohodak. A u tom sporazumu jasno je naznačeno da se isplata plaće odnosi i na juni”, tvrdi Avdić.

Rudnik od 27. jula i privremene odluke direktora Mensura Hukića ne radi.

“Da, već 15 dana nema proizvodnje. Više od 500 rudara je na nekoj vrsti čekanja. Nakon što Nadzorni odbor EPBiH potvrdi odluku Vlade FBiH o smjeni i imenovanju uprave ovog javnog preduzeća, Sindikat RMU Zenica će direktoru rudnika dostaviti zahtjev za stavljanje van snage Odluke o privremenom prekidu rada u RMU Zenica”, objašnjava Avdić.

S obzirom da proizvodnje u rudniku neće biti skoro cijeli august, problem u vezi isplate plaće mogao bi uslijediti i u septembru.

“Direktor je donio odluku da se za svaki dan koji je obuhvaćen odlukom o privremenom prekidu proizvodnje rudarima plati po 28 KM. Mi ćemo provjeriti je li to zakonito, je li to u skladu s kolektivnim ugovorom koji se svakako krši. Nismo dobili regres za prošlu godinu, tek nam je isplaćeno po 100 KM. Ne znam kako preživljavamo…”, ističe Avdić.

Pokušali smo saznati i drugu stranu priče, ali se Andelijin nasljednik Sanel Buljubašić nije javljao na naše pozive. Istovremeno, svaki put kada smo htjeli stupiti u kontakt s direktorom RMU Zenica Hukićem rečeno nam je da se nalazi na sastanku.

faktor.ba

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button