Sutra nas na nebu čeka pravi spektakl, takvo nešto opet će se dogoditi tek 2026.

U SRIJEDU će na nebu biti vidljiv plavi Supermjesec. I odmah da napomenemo – ne, Mjesec neće biti plave boje, već taj termin termin označava drugi puni mjesec unutar jednog mjeseca. Naime, prvi puni Mjesec u ovom mjesecu mogao se vidjeti 1. kolovoza, dok će drugi (Plavi) biti sutra, 30. kolovoza.

U prosjeku, Supermjesec je oko 16% svjetliji od prosječnog Mjeseca. Također se čini i većim od prosječnog punog Mjeseca. Fenomen se događa kada je Mjesečeva orbita najbliža Zemlji, u isto vrijeme kada je Mjesec pun. Supermjesec 30. kolovoza činit će se čak i bliži Zemlji od punog Mjeseca na početku kolovoza. Posljednji od četiri uzastopna Supermjeseca ove godine bit će “Mjesec žetve” 28. rujna.

Saturn

Oni koji propuste sutrašnji plavi Supermjesec morat će se prilično načekati prije sljedećeg. Naime, dok oko 25% punih Mjeseca čine Supermjeseci, koji su poprilično česti, samo 3% punih Mjeseca čine plavi Mjeseci, kažu iz NASA-e. Sljedeći plavi Mjesec nakon ovog sutrašnjeg bit će tek u svibnju 2026. godine. 2037. godine pak ova pojava bit će vidljiva i u siječnju i u ožujku.

Uz plavi Supermjesec, na nebu će u srijedu biti vidljiv i Saturn pa ljubitelje astronomije čeka prava nebeska poslastica.

Što je Supermjesec?

Putanja po kojoj Mjesec kruži oko Zemlje nije savršena kružnica, već je blago izdužena elipsa. Pritom je ona malo pomaknuta pa se točka u kojoj je najbliži Zemlji naziva perigej, a točka u kojoj je najudaljeniji – apogej. Mjesec je u prosjeku od Zemlje udaljen oko 384.400 km.

Pod utjecajem gravitacije Sunca i planeta (prvenstveno Sunca) putanja Mjeseca se u odnosu na Zemlju dodatno malo pomiče pa nije svaki perigej jednako blizu kao što nije ni svaki apogej jednako daleko. U perigeju Mjesec najbliže prilazi Zemlji na oko 363.295 km, dok je u apogeju najviše udaljen oko 405.503 km (slika dolje).

Supermjesec nije službeni, astronomski termin, već je kovanica koju su smislili promatrači neba i mediji. Astronomi koriste termine Mjesec u perigeju i Mjesec u apogeju.

Što je Plavi Mjesec?

Plavim Mjesecom naziva se pojava u kojoj se u jednom kalendarskom mjesecu puni Mjesec javlja po drugi put. Takva pojava moguća je jer Mjesecu treba 29.53 dana da obiđe oko Zemlje, dok kalendarski mjesec može trajati 31 dan.

Index.hr

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button