Uduženje za zaštitu životinja Skitnica u Kaknju realizuje projekat sterilizacije pasa

Psi lutalice, kojih je sve više na ulicama I našeg grada, dugogodišnji su problem.Pored osoba koji svoje životinje iz nekih ličnih razloga ostavljaju na ulicama, osnovni problem zbog kojeg je došlo do povećanja lutalica je što se ne obavlja masovna sterilizacija pasa lutalica, kažu iz udruženja „Skitnica“Kakanj.

Upravo iz tog razloga “Udruženje za zaštitu životinja Skitnica“ započelo je sa realizacijom projekta masovne sterilizacije vlasničkih i pasa lutalica na području naše lokalne zajednce. Projekat je podržala i Općina Kakanj. Uskoro počinje realizacija prve etepe koja podrazumijeva sterilizaciju vlasničkih pasa , a istovremeno se prikpljaju sredstva za masovnu sterilizaciju pasa lutalica.

-U toj prvoj etapi idemo sa vlasničkim psima, naravno to se odnosi na pse koji su čipovani i vakcinisani, mogu dobiti sa trideset posto učešća vlasnika i sedamdeset posto učešća Udruženja“Skitnica“. Ja se nadam da će se građani odazvati i da će nas podržati, projekat nastavljamo i trajati će do kraja februara naredne godine. Tuzlanska fondacija nam je omogućila aplikaciju Doniraj.ba putem koje građani mogu podržati ovaj projekat masovne sterilizacije kako iz BiH tako i iz inostranstva kazala je Saida Husagić, Udruženje za zaštitu životinja“Skitnica“ Kakanj.

https://doniraj.ba/organization/view/udruenje-graana-za-zatitu-ivotinja-skitnica-kakanj

U Udruženju Skitnica, koje se bavi zbrinjavanjem i zaštitom životinja, predviđeno je da realizacija projekta traje do kraja februara naredne godine.

-U tom našem projektu bi trebalo da se prikupi oko 12.000 KM, gdje smo 2.000 KM planirali potrošiti za hranu za napuštene pse a 10.000 KM za masovnu sterilizaciju, kazala je Saida Husagić, Udruženje za zaštitu životinja“Skitnica“ Kakanj.

Cilj projekta je sterilizacija oko 1.000 pasa. Broj sterilizacija se odnosi i na vlasničke i na ulične pse, s tim da vlasnički psi koji nisu čipovani i vakcinisani neće biti podvrgnuti sterilizaciji. Ovaj broj će obuhvatiti i mačke ukoliko bude potrebno. Iz Skitnice su poručili da je važno da svi građani ovom pitanju pristupaju odgovorno i savjesno jer je upravo to jedan od važnih faktora pri rješavanju ovog problema.

-Nadamo se da ce gradjani Kaknja prepoznati bitnost ovog projekta i da ce direktno uticati na smanjenje pasa lutalica. Obzirom da nemamo azil (jos uvijek), ovo nam je odlicna alternativa suzbijanja sirenja problema pasa lutalica- kažu iz Udruženja za zaštitu životinja Skitnica Kakanj.

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button