U nedjelju skupovi podrške Palestini u Sarajevu i Beogradu

U Sarajevu i Beogradu za nedjelju su najavljeni skupovi podrške palestinskom narodu u Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali, javlja Anadolu.

Okupljanje u Sarajevu, glavom gradu Bosne i Hercegovine, održat će se na platou preko puta Vijećnice u periodu od 11 do 13 sati, a iz Palestinske zajednice u Bosni i Hercegovi pozivaju građane da ponesu palestinske zastave i svoje transparente.

“Osjećamo veliku podršku u Bosni i Hercegovini, od svih građana i naroda ove prijateljske zemlje, te još jednom pozivamo građane da nam se pridruže u nedjelju 22. oktobra na velikom skupu za mir u Palestini, a protiv terorizma i agresije izraelske okupatorske sile”, naveli su iz Palestinske zajednice u Bosni i Hercegovini.

I u Beogradu, glavnom gradu Srbije, građani će izaći na ulice u znak podrške palestinskom narodu koji je od 7. oktobra izložen izraelskom bombardovanju usljed kojeg su poginule hiljade ljudi, uglavnom žene i djeca.

“Organizujemo skup podrške narodu Palestine. Kao što smo već rekli, neprofitna smo grupa, nemamo finansijskih sredstava, tako da bi nam značilo da što više vas pozove prijatelje na ovaj event i na sam protest. Vidimo se u Beogradu u nedjelju u 15 sati na Trgu Republike. Živjela Palestina. Živjela Srbija. Stop okupaciji”, poručili su organizatori na društvenoj mreži Facebook.

Gaza doživljava tešku humanitarnu krizu bez struje, dok voda, hrana, gorivo i medicinske potrepštine ponestaju.

Borbe su počele kada je Hamas 7. oktobra pokrenuo višestruke iznenadne napade koji su uključivali brojne raketne napade i upade u Izrael preko kopna, mora i iz zraka. Hamas je poručio da je upad bio odmazda za ranije upade u džamiju Al-Aksa i porast nasilja izraelskih doseljenika.

Izraelska vojska je kao odgovor pokrenula operaciju protiv ciljeva Hamasa unutar Pojasa Gaze, koja je poprimila dimenzije neselektivnog bombardovanja civilnih objekata, stambenih zgrada, džamija, crkava, ali i bolnica.

Najmanje 3.785 Palestinaca je ubijeno u izraelskim napadima na Gazu, dok je 1.400 ubijenih u Izraelu.

Anadolija

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button