Pojedini ugostiteljski objekti u ZDK najavili bojkot određenih proizvoda zbog Izraela

Pojedini ugostiteljski objekti iz Zeničko-dobojskog kantona najavili su odluku o bojkotu izraelskih proizvoda, odlučivši se za izbacivanje Coca-Cole iz svojih asortimana i preferiranje proizvoda iz Bosne i Hercegovine. Ova akcija motivirana je najnovijim sukobima između Izraela i Palestine koji su potresli svijet i izazvali reakcije širom svijeta.

Odluka o bojkotu izraelskih proizvoda, koja je donesena nakon razmatranja trenutne političke i humanitarne situacije na Bliskom istoku, pokazuje solidarnost ugostitelja iz Zeničko-dobojskog kantona s palestinskim narodom. Najnoviji sukob između Izraela i Palestine počeo je 7. oktobra vrijeme, a brojne humanitarne organizacije i pojedinci širom svijeta izražavaju duboku zabrinutost zbog posljedica ovih sukoba na civile.

“Od sutra, 26.10.2023. godine, u ponudi se neće više nalaziti proizvodi Coca Cole i slično. U ponudi ćemo imati samo pića koja se proizvode na području Bosne i Hercegovine. Razlog je vjerovatno svima jasan”, objavljeno je na Facebook stranici fastfooda Benamen.

Slično je objavio i Well doner iz Zavidovića.

“Od sutra u Restoranu WELL DONER ne sluzimo Coca Coline sokove i njihove proizvode. Razlog vec svi dobro poznajete. Hvala na razumjevanju.”

Pojedini ugostitelji su najavili da će u narednim sedmicama postupno izbacivati i druge izraelske proizvode iz svojih ponuda i umjesto toga promovirati i koristiti proizvode proizvedene u Bosni i Hercegovini. Ova akcija također ima za cilj potaknuti lokalnu ekonomiju i podržati domaće proizvođače.

Odluka ugostitelja iz Zeničko-dobojskog kantona odražava globalni trend bojkota izraelskih proizvoda koji se pojavio u nekim dijelovima svijeta kao reakcija na sukobe na Bliskom istoku.

zenit.ba

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button