Stoltenberg u posjeti BiH: Zabrinuti smo zbog secesionističke retorike i vanjskih utjecaja

NATO ostaje posvećen pružanju podrške Bosni i Hercegovini na njenom euroatlantskom putu. Svaka zemlja ima pravo izabrati svoje sigurnosne aranžmane, poručio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg koji boravi u posjeti Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu.

Šef NATO-a održao je danas sastanak sa predsjedavajućom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjanom Krišto.

“Razgovarali smo o sigurnosnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i regiji. Saveznici snažno podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet vaše zemlje. Zabrinuti smo zbog secesionističke retorike i vanjskih utjecaja, posebno Rusije. Ovo prijeti da potkopa stabilnost i oslabi reforme. Svi lideri moraju raditi na jedinstvu i napretku. Nama je izuzetno važno i predani smo situaciji u ovom regionu. NATO je godinama predan stabilnosti u vašoj državi”, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare nakon sastanka sa Krišto.

Poručio je također da NATO i saveznici ostaju i dalje predani mirovnoj misiji EUFOR-a u Bosni i Hercegovini.

Podrška misiji Althea

“Stoga produbljujemo našu saradnju i naš politički dijalog i praktičnu saradnju. NATO štab u Sarajevu pruža podršku misiji Evropske unije Althea. NATO i saveznici ostaju predani uspjehu te misije i pozdravljamo odluku Vijeća sigurnosti UN-a o produženja misije”, dodao je.

Stoltenberg je naglasio da NATO savez snažno podržava reformska nastojanja Bosne i Hercegovine.

“To će ojačati vaše sposobnosti u odgovoru na prirodne i druge katastrofe i sajber odbranu. NATO ostaje posvećen pružanju podrške BiH na njenom euroatlantskom putu. Svaka zemlja ima pravo izabrati svoje sigurnosne aranžmane bez miješanja sa strane. Ja posebno želim pohvaliti Bosnu i Hercegovinu na uspjesima koje je postigla na putu prema Evropskoj uniji”, rekao je Stoltenberg.

Balkanska turneja

Stoltenberg je u nedjelju stigao u bh. prijestolnicu gdje boravi u dvodnevnoj posjeti tokom koje će se sastati sa brojnim zvaničnicima. U glavnom gradu BiH dočekali su ga članovi Predsjedništva BiH.

Nakon današnjeg sastanka sa Krišto, čelnik NATO saveza trebao bi se sastati sa visokim predstavnikom u Bosni i Hercegovini Christianom Schmidtom, a planirani su i susreti sa vojnim i međunarodnim zvaničnicima u NATO bazi u Butmiru.

Pored Bosne i Hercegovine, Stoltenberg bi u narednim danima trebao posjetiti i druge države Zapadnog Balkana, a nakon Sarajeva otputovat će na Kosovo gdje će se sastati sa premijerom Albinom Kurtijem i predsjednicom Vjosom Osmani.

Nakon Kosova, Stoltenberg će u sklopu balkanske turneje održati sastanak u Beogradu sa premijerkom Anom Brnabić i predsjednikom Aleksandrom Vučićem, a posjetu regiji će zaključiti u Sjevernoj Makedoniji.

Anadolija

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button