Postoje trikovi da zadržite toplotu u kući i smanjite račun za grijanje i struju

Ako želite dodatno da uštedite na računima za grijanje, za početak – spustite roletne jer će se tako toplota duže zadržavati u prostoru.

U prostorijama u kojima ne boravite, smanjite temperaturu na termostatima ili isključite radijatore. Svaki stepen manje štedi oko šest odsto energije za grijanje. Da bi grijanje bilo efikasno, preporučuje se provjetravanje svih radijatora i kompletne instalacije i brisanje prašine kako bi se grijalo punim kapacitetom. Ovo smanjuje potrošnju energije, a uštedit ćete i novac.

Još nekoliko sjajnih savjeta kako da učinite kuću toplijom bez povećanja grijanja:

Ugradnja automatskog termostata na radijatore je takođe mjera uštede jer održava sobnu temperaturu na istom nivou.

Zagrijavanje hladnog prostora troši mnogo energije, pa se trudite da temperatura bude ista – danju oko 20, a noću 15 stepeni.

Iza radijatora koji se nalaze na spoljnim zidovima, ispod prozora, postavite reflektujući film. Tako će prolaz toplote biti usmjeren na prostor, a ne na prozor.

Daska postavljena iznad radijatora predstavlja prepreku toplom vazduhu koji izlazi kroz prozor. Nemojte prekrivati radijatore zavjesama ili namještajem, jer to spriječava širenje toplote kroz prostoriju.

Takođe je dobro postaviti dodatnu toplotnu izolaciju iza radijatora koji se nalaze na spoljnim zidovima, na primjer stiropor. Na ovaj način će se ponovo izgubiti manje toplote.

Ako je napolju sunčano, otvorite zavjese kako bi sunčeva toplota ušla u dom i zagrijala ga.

Spuštanje spoljašnjih i unutrašnjih žaluzina će duže zadržati toplotu u prostoriji.

Ako u kući imate dimnjake koje ne koristite, bilo bi dobro da ih zatvorite (ostavite otvore za ventilaciju), jer je neiskorišteni dimnjak kao rupa u plafonu kroz koju ulazi hladan vazduh. Stručnjaci procjenjuju da se oko 25 odsto energije potrebne za zagrijvanje prostora gubi kroz otvoreni dimnjak.

Po završetku pečenja ostavite otvorena vrata rerne jer će ona još više zagrijati prostor dok se hladi.

Stavite tepih na pločice ili parket, biće toplije za vaša stopala, a služiće i kao svojevrsna izolacija koja će spriječiti gubitak toplote kroz hladan pod.

N1

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button