Planinarska tura od Visokog do Kaknja: Međugradska planinarska avantura

BiH Exploreri su planinarska grupa koja voli da istražuje i planinari i neutabanim stazama. Poznati smo po tome da realizujemo planinarske ture između gradova.

Pa smo tako do sada realizovali planinarske ture od Travnika do Zenice, Kaknja do Zenice i Busovač do Zenice. Na red je došla planinarska avantura od Visokog do Kaknja.

Jučer rano ujutro 11 članova BiH Explorera je sa tri automobila otputovala do kaknja gdje smo ostavili vozila. Nastavili smo svojoj put vozom do Visokog.

Spremni i raspoloženi krenuli smo da realizujemo zanimljivu planinarsku turu od Željezničke stanice u Visokom pa do naselja Arnautovići.

Napravili smo kraći odmor u naselju Uvorići gdje smo u lokalnom kafiću popili kahvu jer kao što svi znamo Bosanci ne funkcionišu ako kahvu ne popiju. Tako je i kod planinara. Nastavili smo pješačiti kraj sela Loznik, Smršnica, mali Trnovci, Bištrani pa do Malak farme koja se već nalazi na području općine Kakanj. Naš Amel koji je pripremio našu stazu i putanju kretanja se potrudio da idemo lijepim predjelima i da se što manje krećemo asfaltom.

Vrijeme nas je poslužilo, jer nije bilo padavina i temperatura je bila idealna za planinarenje. Kad smo stigli do Malak farme iskoristili smo priliku da se malo odmorimo i da posjetimo sadržaje kojim ova prelijepa lokacija obiluje. Poslije polusatnog odmora nastavili smo svoj put od Malak farme pa do rudnika i naselja Haljinići i stigli smo do prelijepog vještačkog jezera Bistrik koji je bogat flortom i faunom i za koje mnogi ljudi ne znaju da postoji. Poslije kraćeg odmora kod jezera Bistrik krenuli smo prema naselju Bjelavići, Bare pa do naselja Plandište i napokon smo stigli u sam grad Kakanj.

Za ovu interesantnu planinarsku turu trebalo nam je oko sedam sati aktivnog hoda i 27 kilometara pješaćenja.

Svi učesnici u međugradskoj planinarskoj avanturi od Visokog do Kaknja su uživali tokom našeg putovanja i mnogo toga su novog naučili.
BiH Exploreri u sastavu. Amel, Marsel, Jasna, Hajrija, Muhamed, Fikret, Meho, Edina, Samir, Mirsad i Jasmin su bili odlična grupa koja je bez problema realizovala zahtjevnu planinarsku turu uz dobro raspoloženje i bezbroj lijepih razgovora.

Ponovo za 15 dana nastavljamo našu planinarsku priču sa novim planinarskim avanturama koje su uvijek interesantne i dostojne našeg imena.

BiH Exploreri

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button