EKSKLUZIVNO: Doktor Kenan Arnautović izabran za potpredsjednika Svjetske federacije neurohirurga

Trenutno se u Cape Town-u, Južnoafričkoj republici održava 18. Svjetski kongres neurohirurgije. Doktor Kenan Arnautović osvojio je gotovo 70 posto glasova, i time je postao potpredsjednik Svjetske Federacije neurohirurga (World Federation of Neurosurgical Societies – WFNS). Na ovom kongresu 198 delegata iz 136 zemalja glasalo je za lidere Svjetske federacije neurohirurga, a novoizabrani predsjednik je doktor Luis Borba iz Brazila.

Rođen je 1960. godine u Sarajevu. Diplomirao na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu kao najbolji student u svojoj generaciji. Prvu specijalizaciju iz neurohirurgije završio je u Sarajevu i Hannoveru, a drugu na Univerzitetu Arkansas for Medical Sciences. Mentor mu je bio dr. Sam Al-Mefty. 1994. godine otišao na drugu specijalizaciju u Sjedinjene Američke Države. Od 2002. godine radi na Semmes-Murphey klinici i predaje neurohirurgiju na University of Tennessee u Memphisu. Aktivno objavljuje radove u prestižnim stručnim publikacijama iz neurohirurgije.

Član je osam američkih profesionalnih udruženja, uključujući Američku asocijaciju neurohirurga (American Association of Neurological Surgeons). Suosnivač je i član Bosanskohercegovačko-američke akademije nauka i umjetnosti (BHAAAS).

Dovodio je i svoje američke kolege neurohirurge u Sarajevo, i bh. bolnicama je osigurao veliki broj donacija opreme. Zahvaljujući ugledu koji uživa u SAD dogovorio je brojne obuke za bh. ljekare na američkim klinikama.

Ovdje možete pročitati intervju sa doktorom Arnautovićem za FORBES BiH.

Forbesbih.com

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button