Znate li šta je halvapita? Pogledajte recept za ovaj bosanski specijalitet

Pita halvapita ili halvuša je poslastica decenijama stara, kod naših stari, poznata kao “halvapita, baklavina šći (kćerka)”. Kada se gosti pojave na vratima zna se da je najbrža halvapita.
Dok kafa bude gotova i halvuša se već peče. Njen miris i ukus je nešto što svi moraju doživjeti da bi znali o čemu pričaju stari.
Domaći pekmez je nezaobilazan u ovoj kombinaciji.
Ukoliko ne smijete šećer. slobodno ga izbacite iz recepta.
Pekmez je dovoljno sladak za oboje, osim ako ne koristite kiseli.
U zavisnosti od rerne peći na 220 stepeni 20-25 minuta.

Sastojci:
– 1 čaša vode
– 1 čaša mlijeka
– 1 čaša pekmeza od jabuka
– pola čaše šećera
– pola čaše ulja
– 1.5 čaša brašna
– 2 kašike putera
– kajmak, orasi i pekmez za posipanje

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button