Sutra počinje kampanja “zaključavanja” cijena u FBiH, proizvodi će biti istaknuti na trgovinama

Federalno ministarstvo trgovine predstavilo je danas sa Udruženjem poslodavaca FBiH projekat “Zaključavamo cijene” koji će trajati tri mjeseca počevši od sutra.

Kampanjom, koja ima za cilj pomoći građanima da se izbore s rastućim troškovima života, se “zaključavaju” cijene 40 prehrambenih i higijenskih proizvoda u velikim trgovačkim lancima. Male trgovine imaju mogućnost da “zaključaju” proizvode minimalno 20 proizvoda.

Projekat je novi početak saradnje i dijaloga koji se uspostavio na institucijonalnoj osnovi između ministarstva i predstavnika trgovine.

Pomoćnica federalnog ministra trgovine za cijene i analizu tržišta Merima Maslo kazala je da je za osmišljen protokol o načinu provedbe projekta i da je taj protokol javno dostupan na stranici ministarstva.

Navela je i da je do sada prijavljeno 20 velikih trgovačkih lanaca koji će učestvovati u projektu te da se i ostali mogu prijaviti bez obzira na to što projekat počinje sutra.

Od ukupnog broja prijavljenih sedam je manjih trgovina u kojima će biti sniženo 20 proizvoda.

Također se na web stranici nalazi i javni poziv za dobrovoljno učešće u projektu putem kojeg se trgovine mogu prijaviti.

“Spisak proizvoda sadrži 40 artikala sa raznim brendovima koji se može mijenjati, ali se zaključana cijena ne može mijenjati, ona traje tri mjeseca”, kazala je Maslo.

Osim toga, data je mogućnost malim prodavnicama da učestvuju u projektu zaključavanjem cijena 20 proizvoda.

“Potpisivanjem protokola trgovci mogu preuzeti logo projekta koji se koristi isključivo i jedio za proizvode koji se nalaze na spisku. Trgovine su obavezni da na ulazu u objekat imaju fotografiju proizvoda, prikaz ranijih zaključanih cijena sa logom projekta”, rekla je Maslo.

Navela je i da je definisano da se projekat odnosi na akcijske cijene.

“Prijavilo se velikih 20 velikih trgovinskih objekata. Želja je da se pokaže i afirmiše društvena odgovornost”, istakla je Maslo.

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović je istakao da je projekat rezultat dobre saradnje ovog udruženja i ministarstva.

“Vidjeli smo da aktivnosti oko ograničavanja marži ne daju dovoljne rezultate i nadamo se da će rezultat ovog projekta biti dosta bolji. Bilo je puno pitanja i dilema. Kompanije su pokazale veliku društvenu odgovornost. Ovo je jedan testni period i nadamo se da će projekat polučiti dobar rezultat i da ćemo ga nastaviti”, rekao je Smailbegović.

Federalni ministar trgovine Amir Hasičević je istakao da je akcija rezultat saradnje resornog ministarstva i poslodavaca.

“Sutra počinje akcija, drago mi je da je preko 20 značajnih trgovina prijavljeno. Ostavili smo mogućnost i malim trgovinama da uđu u projekat. Postoji dobra volja i dobra namjera da svi podnesemo teret kriznih vremena. Inflacija je u velikoj mjeri uvezena. Mi radimo strategiju trgovine gdje ćemo se pobrinuti o tome kako da napravimo supstituciju uvoza vlastitim snagama”, rekao je Hasičević.

Klix.ba

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button