Sud BiH odbio sve žalbe Dodikove odbrane, suđenje sutra

Sud Bosne i Hercegovine odbio je sve zahtjeve odbrane predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika da se suđenje koje ga čeka prebaci u Banju Luku, pa će se ono početi u Sarajevu u srijedu, 20. decembra, potvrdio je u ponedjeljak Dodikov advokat Goran Bubić.

“Termin suđenja ostaje 20. decembra”, izjavio je Bubić lokalnim medijima.

Žalbeno vijeće Suda Bosne i Hercegovine ranije je odbilo zahtjev da se suđenje prepusti lokalnom sudu u Banjoj Luci.

Dodikovi advokati podnijeli su taj zahtjev pozivajući se na “ekonomičnost postupka”, jer optuženik i svi svjedoci koje namjerava pozvati odbrana žive u tom bh. gradu.

Nakon toga su ponovili isti zahtjev, ali uz novo obrazloženje, da se Dodiku u Sarajevu priprema “osvetničko suđenje”, navodno zbog njegovih ranijih istupa u kojima je osporavao ustavnu i zakonsku osnovu postojanja suda na državnom nivou, kao i njegovih izjava u kojima je napadao predsjednika Suda Bosne i Hercegovine Ranka Debevca, prenosi Hina.

Neprovođenje odluka visokog predstavnika

Bubić i zagrebački odvjetnik Anto Nobilo, pravni savjetnik Dodikove odbrane, tvrde kako je Sud Bosne i Hercegovine “kontaminiran” političkim utjecajima te kako je pravično suđenje navodno moguće jedino u Banjoj Luci, odbacili su optužbe da time zapravo pokušavaju odgoditi početak procesa.

Dodik je optužen zbog neprovođenja odluka visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta.

Njega i vršitelja dužnosti direktora Službenog glasnika RS-a Miloša Lukića Tužilaštvo Bosne i Hercegovine tereti da su, ignorirajući odluku kojom je Schmidt u julu poništio dva zakona koja je donijela Narodna skupština RS-a, ipak potpisali i objavili te zakone.

Budu li proglašeni krivim, Dodik i Lukić suočavaju se s kaznom od šest mjeseci do pet godina zatvora.

To bi u Dodikovom slučaju značilo i automatsku zabranu političkog djelovanja, a za Lukića smjenu sa direktorske dužnosti.

Agencije

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button