Večeras sa akšam-namazom nastupa mubarek noć Lejletu -r- regaib, noć ibadeta, želja i nade

Sa akšam namazom večeras nastupa prva od dvije mubarek noći u mjesecu Redžebu, Lejletu -r- regaib, noć ibadeta i želja. Ova noć koja je poznata i kao noć nade, je prilika da se krene u potragu za dubljom vezom s Bogom i osnaži duh na putu sunneta Božijeg Poslanika Muhammeda alejhi selam.

Dolaskom mjeseca Redžeba, muslimani su zakoračili u prvi od četiri sveta mjeseca Redžeb u kojem se nalaze dvije odabrane mubarek noći. Prva od njih je Lejletu -r- regaib, noć ibadeta i želja. Za ovu noć se u muslimanskoj tradiciji vjeruje da je to blagoslovljena noć koju muslimani koriste za dobrovoljne ibadete i zahvalnost Bogu, te iskazuju svoju ljubav i poštovanje prema Muhammedu alejhi selam.

-Lejletu -r- regaib, noć želja je noć u kojem Allah Dž.š. ispunjava potrebe ili želje svojih iskrenih robova. Najbolji ibadet u ovoj noći je iskreni ibadet. Neko će više noći provesti u klanjanju nafile namaza, neko će učiti Kur“an ili određeni zikr.

Prilike koje pružaju mubarek noći nisu dragocjene samo za duhovni razvoj, nego su neophodne kao prilike u kojima se pravi iskorak u spriječavanju jednoličnosti ustaljenog ritma koji može voditi ka uspavanosti.

S obzirom da se muslimani trenutno nalaze u jednom od četiri sveta mjeseca, neophodno je da više pažnje posvete ibadetu, te da nastoje učiniti što više dobrih djela, koja se u svetim mjesecima posebno vrednuju.

U islamskom kalendaru, noć Lejletu -r- regaib, Lejletul – miradž, Lejletul- berat i Lejletul- kadr su najodabranije noći u odnosu na ostale noći u godini, te se shodno tome one obilježavaju pojačanim ibadetom, dobrovoljnim namazima i učenjem Kur“ana. Dani i noći mubarek mjeseca Redžeba i Šabana su vijesnici nadolazećim danima ramazana.

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button