Vlada ZDK usvojila izmjene uredbi o egzistencijalnoj naknadi i vanrednoj novčanoj pomoći

Vlada Zeničko-dobojskog kantona, na sjednici kojom je predsjedavao premijer Nezir Pivić, usvojila je prijedloge Uredbi o izmjenama i dopunama Uredbe o novčanoj egzistencijalnoj naknadi za demobilizirane branioca te izmjene Uredbe o vanrednoj novčanoj pomoći braniocima i članovima njihovih porodica, kojima su uvećana prava te populacije.

Ministar za boračka pitanja Adnan Sirovica pojasnio je da je izmjenama Uredbe o novčanoj egzistencijalnoj naknadi izvršeno povećanje naknade sa dosadašnjih pet na šest KM po mjesecu provedenom u oružanim snagama, a druga izmjena odnosi se na visinu prihoda korisnika prava.

“Izmjenom je definisano da ćemo sada posmatrati samo prihode korisnika prava, a ne, kao što je bilo do sada, cijelog njegovog domaćinstva, s tim da se i to mora ograničiti, tako da će to ograničenje sada glasiti na jednu prosječnu plaću. Uredba o vanrednoj novčanoj pomoći odnosi se na brisanje stava kojim je bilo onemogućeno pravo na ostvarivanje vanredne novčane pomoći korisnicima kantonalne egzistencijalne naknade”, kazao je ministar Sirovica.

Dodao je da se radom na terenu došlo do saznanja da je ovo kategorija koja je u najvećoj potrebi za ostvarivanje prava na vanrednu novčanu pomoć te da ova pomoć ostaje u istom iznosu – do 1.000 KM.

Zenit.ba

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button