Promocija knjige poezije “Našli smo jedno drugo”

Mr Edita I. Dautović rođena je 1978. godine u Prijepolju. Objavila je zbirku poezije „Čula“ (2002), poeme “Ofelijine suze” (2010) i „Saga o Pavi i Ahmetu” (2019). Autorka i urednica je trojezične antologije “Pjesnička svitanja” (2022), potpisuje i zadnje ostvarenje zbirku pjesama“Našli smo jedno drugo” (2023). Dobitnica je brojnih nagrada za književni rad. Priznata kao zavičajna pjesnikinja, dvostruka je dobitnica nagrade za poeziju na manifestaciji: “Pjesnici sa Lima o Limu”, za pjesmu: “Grad” 2009. godine i “Našli smo jedno drugo” 2010. godine, od Centra za djelatnosti kulture “Vojislav Bulatović – Strunjo”, Bijelo Polje.

Poezija Edite I. Dautović zastupljena je u crnogorskim zbornicima i antologijama savremene književnosti. Takođe, radovi su objavljivani na raznim online platformama i časopisima. Bavi se naučnim i istraživačkim radom. Poema “Ofelijine suze” i „Saga o Pavi i Ahmetu” prevedena je na više stranih jezika kao što je engleski, albanski, turski, njemački, spanski, bugarski. Pjesma “Pjesnikinja“ uvrštena je u čitanci za VII razred osnovne škole, za nastavu na bosanskom jeziku (odobrenoj od strane) Ministarstva obrazovanja, nauke i tehnologije Kosova. U pripremi je knjiga pripovjedaka „Snovi“.

Edita je osnovnu i srednju školu završila u svom rodnom gradu, dok je dalje školovanje nastavila u Podgorici i Beogradu, gdje je stekla zvanje ekonomistkinje i magistrice studija iz oblasti ekonomije – smjer preduzetništvo i menadžment.

Takođe kao aktiviskinja za ženska ljudska prava uspješno završila Studije rodne ravnopravnosti u Kotoru, koje su je dodatno formirale i osnažile u njenoj želji da kroz dalji rad, angažman, nesebično pomaže jačanju i pravima ženske populacije kako u Crnoj Gori tako u regionu i svijetu. Njeni radovi su objavljivani na raznim online platformama i časopisima. Bavi se naučnim i istraživačkim radom.

Posjeduje preko dvadeset godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event i projekt menadžement u crnogorskoj privredi a i šire. Ona je dala veliki doprinos razvoju preduzetništva u Crnoj Gori kako svojim naučno-istraživačkim radom kroz razne panel diskusije, tako i kroz svoj magistarski rad koji je baziran na teorijskom istraživanju i praktičnom iskustvu.

Učesnica je mnogih stručnih seminara i konferencija u zemlji i u inostranstvu. Pravi je primjer mlade liderke koja posjeduje sopstveni biznis i nastavlja sa daljom edukacijom i usavršavanjem.

Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore, koja je kao vizionarka sa svojim timom oformila jedinstvenu manifestaciju „Moć Žene“ kojom se obilježava svjetski dan ženskog preduzetništva internacionalnog karaktera je i promoviše i nagrađuje žene. Idejna tvorkinja i osnivačica portala preduzetnica.

Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava, rodnu ravnopravnost i žensko preduzetništvo.

Zapažena je na prostorima Bosne i Hercegovine učešćem na književnim konkursima Musa Ćazim Ćatić predstavljajući se sa proznim formama.

“Ovim događajem želimo da promovišemo autorku iz Crne Gore, regionalno i da na ovaj način bliže predstavimo regionalnu kulturnu scenu”, naveli su organizatori i izdavači zbirke „Našli smo jedno drugo“, organizacija Spirit Art Montenegro.

Editina poezija i njeno cjelokupno stvaralašto – pjesničko kao i druge pisane forme, spajaju ljude i kulture, te gradi mostove, povezuje regionalnu scenu i ostavlja dovoljno prostora za saradnju u budućem radu.

U nastavku poslušajte snimak promocije…

 

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button