Google preimenovao AI chatbot Bard u Gemini, postoji i moćnija plaćena verzija

Google je prije godinu dana predstavio Bard, svog rivala ChatGPT-u pokretanog AI tehnologijom. Bard je pokretan LaMDA modelom, no kompanija je prešla na Gemini u decembru. Međutim, sada je ova usluga preuzela ime tog modela pa je ono promijenjeno iz Bard u Gemini.

Gemini sada pokreće Gemini Pro 1.0 model, dostupan je u više od 230 zemalja te “poznaje” više od 40 jezika. Dostupan je putem web interfejsa, no može se koristiti i putem nove Gemini aplikacije.

Riječ je o chatbotu s kojim je moguće razgovarati putem teksta i glasa, a također je i multimodalan što znači da korisnik može unijeti i fotografiju, ali i zatražiti od Geminija da kreira fotografiju.

Gemini se može koristiti potpuno besplatno, no postoji i verzija Gemini Advanced pokretana Gemini Ultra 1.0 modelom, koja nakon dvomjesečnog besplatnog korištenja košta 22 eura u okviru Google One AI Premium Plana.

To uključuje 2 TB prostora za pohranu i druge Google One Premium benefite, a poznato je da samo One Premium košta 10 dolara. Uskoro će Google omogućiti Gemini na Gmailu, Google Docsu i drugim uslugama. Gemini Advanced je dostupan u više od 150 zemalja svijeta, no samo na engleskom jeziku. Vremenom će se broj podržanih jezika povećavati.

Aplikacija za Gemini se dostupna za Android i iOS.

Na Androidu Gemini dopunjava Google Assistant, a aktivira se na isti način, izgovaranjem riječi “Hey Google” ili pritiskom na “power” dugme, a postoje i drugi načini. Moguće je zatražiti sažetak članka koji korisnik čita, kao i kreirati opis fotografije. Stare glasovne kontrole, postavljanje tajmera, obavljanje poziva i kontrolisanje pametnih kućnih uređaja, također će nastaviti funkcionisati putem Geminija.

klix.ba

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button