FINANCIAL TIMES OCIJENIO: Kakanj na 7. mjestu Evropskih mikrogradova i regija budućnosti 2024.

„Evropski gradovi i regije budućnosti 2024“ je izvještaj koji je objavljuje fDi Intelligence, kao dio „Financial Timesa“ koji se specijalizira za analizu direktnih stranih investicija (fDi). Ovaj izvještaj identifikuje i ocjenjuje gradove u Europi prema njihovoj atraktivnosti za strane investicije i njihovoj strategiji, ekonomskoj, finansijskoj i poslovnoj snazi.

„Financial Times“ je jedna od vodećih svjetskih novinskih organizacija koja ima preko 15.500 pretplatnika širom svijeta od kojih su 85% menadžeri velikih međunarodnih kompanija koji su koorporativni i prekogranični investicijski profesionalci i eksperti. S druge strane, fDi Intelligence je poseban dodatak „Financial Timesu“ koji nudi najopsežnije usluge na svijetu koje se odnose na direktna strana ulaganja, promovišući privlačenje investicija i rješenja za ekonomski razvoj, nudeći alate za strane direktne investicije.

“Financial Times” svake godine sprovodi evaluaciju prema određenim kriterijima kako bi identifikovali najuspješnije i najperspektivnije evropske gradove i regije u privlačenju investicija. Ove godine je ocijenjeno ukupno 509 prijava iz gradova i regija u pet potkategorija: „Ekonomski potencijal“, „Ljudski kapital i stil života“, „Ekonomičnost“, „Povezanost“ i „Povoljnost za poslovanje“. U šestoj kategoriji – „Strategija direktnih stranih ulaganja“ – ocijenjeno je 117 prijava, među kojima je i općina Kakanj.

Sa zadovoljstvom možemo reći da je Općina Kakanj rangirana na sedmom mjestu u navedenoj kategoriji. Svaki aplikant je podnio detaljnu prijavu odgovaranjem na pitanja vezana za mogućnosti ulaganja i za njihovu privlačnost u datom gradu i o dosadašnjim ulaganjima u našoj općini. Treba napomenuti da su gradovi i regije ocjenjivani ne samo prema dostavljenim odgovorima, već i podijeljeni u kategorije prema njihovoj površini i broju stanovnika. Prilikom evaluacije evropskih gradova, oni su grupisani u pet kategorija: metropole, veliki gradovi, gradovi srednje veličine, mali gradovi i mikrogradovi. Općina Kakanj je ocijenjena u grupi mikrogradova, koja uključuje gradove do 100.000 stanovnika.

Načelnik Općine Kakanj Mirnes Bajtarević je sa radošću primio ove rezultate ističući da „za Općinu Kakanj, pozicioniranje na ljestvici „Evropski gradovi i regije budućnosti 2024“ predstavlja izvanrednu priliku i potvrdu njezine perspektive za privlačenje stranih investicija i ostvarivanje održivog ekonomskog razvoja. Ovo priznanje potvrđuje napore lokalne zajednice u stvaranju poticajnog poslovnog okruženja i promociji investicijskih mogućnosti, te će pružiti priliku za nove investicije i time dodatno ojačati domaće poduzetnike i potaknuti sinergiju između javnog i privatnog sektora u ostvarivanju daljnjeg prosperiteta i napretka za općinu Kakanj.“

Na linku kojeg možete pronaći ovdje (https://www.fdiintelligence.com/content/rankings-and-awards/european-cities-and-regions-of-the-future-2024-the-winners-83483) nalaze se zvanični rezultati izvještaja „Evropski gradovi i regije budućnosti 2024“, a na stranici broj 28 nalaze se rezultati za Kakanj.

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button