Uspješno završena demontaža i izvlačenje širokočelne opreme u jami Begići – Bištrani

Rudarstvo u Kaknju egzistira od 1902. godine. Od tog vremena pa sve do danas rudarska struka prolazila je kroz razne faze razvoja i usavršavanja. Otkopi jamskih prostorija vršeni su različitim metodama, a širokočelna otkopna metoda jedna je od najefikasnijih.

Na Pogonu „Haljinići“, u jami „Begići–Bištrani“,uspješno se priveo kraju proces demontaže širokočelne opreme. Široko čelo u jami „Begići–Bištrani“ sastojalo se od 80 sekcija čelične samohodne podgrade, od kojih je svaka teška 15 tona, čelnog grabuljastog transportera te otkopne mašine zvane „kombajn“. Sva oprema uspješno je demontirana i transportovana iz jame na površinu.

Tim povodom, vršilac dužnosti direktora Rudnika mrkog uglja „Kakanj“ Iso Delibašić odredio je tim za obilazak i posjetu rudarima koji rade na poslovima demontaže i izvlačenja širokočelne opreme na čelu sa upravnikom Pogona „Haljinići“ Seudinom Čelebićem. Vrijedne rudare obišla je ekipa u sastavu: v.d. direktor rudnika Iso Delibašić, tehnički direktor Elvedin Čobo, upravnik Pogona „Haljinići“ Seudin Čelebić, predsjednik Sindikata radnika Rudnika Kakanj Abdel Fazlić i poslovođe službi Pogona „Haljinići“. Dana 06.03.2024. godine, v.d. direktor je sa saradnicima obišao sve tri smjene rudara na radnim mjestima u jami „Begići–Bištrani“.

Upravnik Čelebić zadovoljan urađenim

„Ovo su vrlo složeni, zahtjevni ali i vrlo opasni poslovi. Ovog puta, ovaj proces je drugačiji po tome što se prvi put širokočelna oprema demontira i izvlači iz jame na plato kruga, iz razloga što nisu završena pripremna radilišta. S obzirom na to da je ovo složenija oprema od one koju smo nekada koristili u jamama „Seoce“, „Haljinići“, a nekada prije i u jami „Ričica“, ovaj proces je dosta složeniji nego što smo radili godinama prije. Kompletan proces koji je pred nama je podijeljen u tri faze. Prva faza je demontaža i izvlačenje kompletne širokočelne opreme, druga faza je nastavak pripreme radilišta za novo otkopno polje i treća finalna faza je ponovno vraćanje opreme u jamu i montaža u novo otkopno polje. Prvu fazu smo uspješno završili u rekordnom roku, a što je najbitnije bez povreda. Ja se ovom prilikom zahvaljujem svim radnicima koji su učestvovali u ovom poslu, odgovorno, savjesno i čestito. Pred nama je druga faza, koja također iziskuje trud, rad i zalaganje svih nas počevši od ljudi na terenu koji izvršavaju radne zadatke, preko nadzorno-tehničkog osoblja, a onda u konačnici i naše Uprave na čelu sa v.d. direktorom i tehničkim direktorom“, izjavio je upravnik Čelebić.

Direktor sa saradnicima u jami

Selidba čela, kako se to popularno kaže rudarskim rječnikom, najteži je posao u podzemnoj eksploataciji. Na posebnu vrstu složenosti tog procesa ukazuje činjenica da se radovi izvode pod zemljom, bez dodatne mehanizacije, odnosno uređaja koji stvaraju elektricitet ili mašina koje bi svojim radom dovele do stvaranja iskre jer se radi o metanskim jamama u kojima je je zabranjena otvorena vatra.

Direktor Rudnika mrkog uglja „Kakanj“ d.o.o. Kakanj Iso Delibašić je sa ekipom u istom danu posjetio rudare u sve tri smjene. Razgovarao je s radnicima, saslušao njihove prijedloge i mišljenja. „Ja sam uvijek rudare posmatrao s posebnim respektom. Prljava lica, ali uzdignute glave i čiste duše, takvo sam poimanje imao o tim ljudima. Kada sam došao u Rudnik Kakanj, uvjerio sam se da je moje poimanje o rudarima bilo tačno“, istakao je direktor Iso Delibašić prilikom razgovora s rudarima.

„U prvih mjesec dana moga rada na poziciji direktora Rudnika sam sa svojim saradnicima sagledao stanje i uputio niz zahtjeva prema vladajućem društvu. Neki od tih zahtjeva su zahtjevi za prijem proizvodne radne snage, za nabavku mehanizacije, kao i za podizanje kvaliteta i ispravnosti postojeće mehanizacije. Očekujem da će Elektroprivreda u skorije vrijeme pozitivno odgovoriti na naše zahtjeve i da ćemo već u drugoj polovini ove godine imati na raspolaganju novu radnu snagu i odobrenja za stabilizaciju mehanizacije. Uz novu radnu snagu, a znanje i iskustvo trenutnih radnika, sigurno ćemo u narednom periodu imati pozitivnije rezultate nego do sada“, rekao je direktor.

Situacija u Rudniku mrkog uglja „Kakanj“ je bolja nego u ostalim rudnicima u Koncernu, ali je pred Upravom još puno posla za koji treba snage, volje i želje te ustrajnosti kako bi rezultati bili bolji. Prema riječima tehničkog direktora Elvedina Čobe, ni stanje u drugom proizvodnom pogonu nije najbolje.

„Trenutno možemo očekivati proizvodnju od nekih 2.000 tona dnevno, što je nedovoljno za sve naše obaveze koje u ovom trenutku imamo. Ulaganje u Rudnik mrkog uglja „Kakanj“ prethodnih godina nije bilo na zadovoljavajućem nivou. Tačnije,u prethodnih 5 godina ostali smo bez 600 radnika, a u ovoj i narednim godinama se nažalost predviđa ista dinamika jer je došlo do jedne prirodne smjene generacija. Mehanizacija u površinskoj eksploataciji nije pravovremeno obnavljana. U podzemnoj eksploataciji nije bilo značajnijih ulaganja, osim nužnih servisiranja. Sve navedeno je polako stiglo na naplatu“, istakao je tehnički direktor Elvedin Čobo.

Tehnički direktor je čestitao radnicima na izvrsno obavljenim poslovima na demontaži i izvlačenju širokočelne opreme.

„Ja sam ponosan na vas i ujedno vam čestitam na dosada odrađenom poslu. Također, čestitam upravniku Pogona „Haljinići“, kolegi Seudinu Čelebiću. Sada smo završili prvu fazu ovih obimnih radova izvlačenja širokočelne opreme. Nije mali posao izvući preko 1.500 tona opreme iz jame i to, hvala Bogu, bez povreda“, ponosno je istakao tehnički direktor Čobo.

U ekipi koja je obišla rudare na njihovim radnim mjestima bio je i predsjednik Sindikata radnika Rudnika Kakanj Abdel Fazlić: „Šta neko može kazati na ovaj posao? Ništa osim riječi hvale i čestitke. Hvala vam i čestitam na izvrsno urađenom poslu. Ovaj problem sa nedostatkom radne snage svima je poznat. Treba nam nova radna snaga koja će naučiti od starijih kolega kako se ovi radovi izvode“. Sindikat će i u narednom periodu pružati podršku u procesu stabilizacije i napretka poslovnih procesa, a koji će samim tim dovesti do boljih radnih uslova i materijalnih primanja naših zaposlenika.

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button