Stigle su nam “babine huke”

Narodno vjerovanje kazuje da je nakon džemreta došlo vrijeme za babine huke kada se u jednom danu više puta izmijeni sunce, kiša, snijeg, pa kiša i snijeg zajedno i tako po cijeli dan dok traju, a sve je to praćeno jakim vjetrom. To je vrijeme kada se proljeće bori sa zimom. Prema vjerovanju ovdašnjeg svijeta u “martu mora triput posoliti”, odnosno pasti snijeg. Ukoliko ga ne bude, past će u aprilu. Period odlikuje vrlo nestabilno vrijeme, pa na polja koja ste već očistili krenite spremni, pogotovo ako su udaljena od vaših kuća.

Po narodnom vjerovanju, babine huke traju “od pola devete do po desete” hefte poslije Božića (10-17. mart).

Podsjetimo džemre je turska riječ i označava zračni talas ili zračnu struju koja vodi ka postepenom popuštanju mraza i studeni u rano proljeće.

Ove godine 19. februara je “udarilo” prvo džemre u zrak i poništilo velike minuse, mada se činilo da su udarila sve tri. Izuzetno toplo vrijeme za februar prestupne godine. Mjesec dana ranije smo imali za sada jedini pravi snijeg.
Legenda kaže da, kad “pukne” prvo džemre vraća se život u prirodu, dolaze prvi pupoljci, i vide se prve naznake visibaba i ljubičica.

“Džemre je toplina Sunca i njegovih talasa u zraku, u vodi i zemlji. Kada taj topli talas dođe onda je stigao i prvi glasnik proljeća”, kazuju stari.

Sedam dana kasnije, 26. februara, džemre je udarilo u vodu, koja se ne može više mrznuti.

Posljednje, treće džemre, u zemlju se “upucalo” 5. marta. Tada, prema predajama, počinje otopljenje zemlje, na kojoj se od tada po jednim može sjediti, a po drugima tek iza Jurjeva-Đurđevdana, šestog majskog dana.

Ostaje još narodna bojazan da snijeg neće ostati “gore”. Ipak ratovi klimama su aktuelni još uvijek, tako da se možda provučemo i bez većih snjegova na početku godine.

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button