Rudari svih sedam rudnika u sastavu Koncerna u srijedu ispred Vlade FBiH

Sve je spremno za proteste rudara svih sedam rudnika u sastavu koncerna. Protestno okupljanje najavljeno je za srijedu ispred zgrade Vlade, a osnovni razlog je trenutno stanje u Rudniku mrkog uglja u Zenici. Dvije izostale plate gorući su problem zeničkih rudara uz koje je stao i krovni sindikat, no brojni su i drugi problemi. O rudarima zeničkog rudnika ranije ovog mjeseca govorilo se i na sastanku u Kaknju, kada je obećana isplata januarske plate i toplog obroka, ali do toga nije došlo.

Zenički rudari su od 6. marta u radničkom neposluhu.

“U slučaju da se danas ili sutra kreira rješenje na bazi kojeg će se izvršiti isplata plata za januar i februar i početi sa isplatom, Upravni odbor je iskazao spremnost staviti van snage odluku o protestnom skupu. Ukoliko ne bude elemenata za nešto takvo, sigurno je da ćemo izvršiti potpunu realizaciju odluke o protestnom skupu”, kazao je Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika u rudnicima FBiH.

Čak i ako do isplate zaostalih primanja dođe, problem u prozvodnji dovoljnih kapaciteta neće biti riješen uslijed obrušavanja krovine.

“Uradili smo neke mjere zaštite da ne dođe do direktnog obrušavanja, nadamo se da ćemo ovaj put imati puno manje problema s obrušavanjuem krovine i stvoriti što prije uslove za bolju proizvodnju”, kazao je Nedžad Duraković, zamjenik predsjednika Sindikata radnika RMU Zenica.

Kako navode iz krovnog sidnikata, o stanju u zeničkom rudniku danas je iza zatvorenih vrata razgovarano na sastanku resornog ministra i predstavnika Elektroprivrede, no najvažnijim smatraju finaliziranje dugo najavljivanog elaborata.

Kako je istakao Husić, prema informacijama koje su dobili od rukovodstva RMU Zenica, sutra bi trebao biti završen elaborat tehnoekonomskih pokazatelja Društva za 2024. godinu sa osvrtom na 2023. godinu, koji bi trebao biti osnov za utvrđivanje konačnih odluka.

“U Sarajevu treba da odluče resorno ministarstvo i Vlada FBiH kako tone ovaj brod koji se zove RMU Zenica. Da li će mu pomoći da dođe u neku mirniju luku ili ćemo ga zatvoriti – zavisi isključivo od njih”, poručuje Duraković.

Odlukom o tri faze reorganizacije RMU Zenica u oktobru prošle godine, Elektroprivreda BiH je pozajmicama zbrinula 199 radnika iz RMU Zenica, Vlada FBiH povećala cijenu uglja za 30 i više posto prema svim rudnicima, te je usaglašen Kolektivni ugovor i povećane plate. No, tek odluka Ministarstva, EPBiH, Uprave RMU Zenica i Sindikata, nakon izrada elaborata, dat će odgovor o budućnosti zeničkog rudnika.

Zenicablog.com

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button