Jedna od najrjeđih ptica na svijetu pronađena mrtva u dolini Neretve

Nakon što su prethodnih mjeseci iz hrvatskog udruženja Biom pratili kretanje ženke ćelavog ibisa koja je nosila ime Gipsy, danas su objavili da je pronađena mrtva u dolini Neretve.

“Gipsy je smrtno stradala! Nakon dojave austrijskog Waldrappteam, naš tim je izašao na teren u delti Neretve gdje je pronašao mrtvu jedinku ćelavog ibisa”, naveli su na Facebook stranici.

“Obavijestili smo institucije i policija je izašla na mjesto događaja. Podaci s GPS-a upućuju na to da je smrt bila nagla. Gipsy je u nedjelju ujutro, kao i inače, odletjela na hranjenje na livadu, a 15 minuta kasnije bila je mrtva. Očekujemo rezultate analize koja bi trebala pokazati uzrok smrti. Gipsy nam je doletjela iz Italije i u protekla tri mjeseca boravila u raznim dijelovima Hrvatske”, pojasnili su iz Bioma.

Početkom 21. stoljeća svjetska populacija ćelavog ibisa svela se na svega 200-250 jedinki, koje su opstale na području sjeverne Afrike i Bliskog istoka. Kolonije ćelavih ibisa su nekad živjele po srednjoj i južnoj Evropi, Siriji i Alžiru, a preživjele su samo one u Turskoj i Maroku.

Kod ovih ptica posebno je zanimljivo to što mužjak i ženka ostaju zajedno do kraja života. Kad jedna ptica ugine, ona druga tuguje za njom. Često se događa da ptica koja ostane bez svog para gladuje sve dok ne ugine ili čak izvrši samoubistvo. U normalnim okolnostima ibis živi između 25 i 30 godina.

Klix.ba

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button