Košarkaši BiH poraženi od Poljske, odluka pada u posljednjem kolu

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je u poljskim Gliwicama protiv domaće selekcije Poljske rezultatom 85:76 u okviru igra 2. kola pretkvalifikacija za Olimpijske igre te će odluka o prolazu dalje pasti u posljednjem kolu kada igramo protiv Mađarske.

Naš tim je loše otvorio susret i Poljska je povela 6:0, ali vrlo brzo smo se konsolidovali i preokrenuli smo na 7:6. Ipak, bh. košarkaši nisu imali rješenja za vanjski šut Poljske koja je nakon prve dionice imala +8 (27:19).
U drugoj četvrtini Poljska je otišla na dvocifrenu prednost, iako smo u jednom trenutku smanjili na 40:36, ali nakon prvih 20 minuta igre imali smo zaostatak od 50:37.

I u trećoj četvrtini uspjeli smo da dođemo do -3 (57:54), ali od tog momenta uslijedila je velika kriza u igri našeg tima koju je Poljska iskoristila i odlijepila se na velikih 16 poena prednosti (70:54).

Bio je to početak kraja našeg tima koji je u samom finišu uspio samo da ublaži poraz koji je u jednom trenutku prijetio da će biti ubjedljiv, pa će odluka o prolazu pasti u posljednjem kolu kada u srijedu od 21 sat igramo protiv Mađarske koja je doživjela dva poraza.

Najefikasniji u našim redovima bio je Jusuf Nurkić sa 17 poena, Aleksandar Lazić je dodao 15, a Džanan Musa 13 poena.

Poljake su do pobjede predvodili Mateusz Ponitka sa 22 i Michal Sokolowski sa 20 poena, a raspoložen je bio i Jaroslaw Zyskowski sa 13 ubačaja.

Podsjetimo, ukoliko naša reprezentacija zauzme jedno od prva dva mjesta na turniru u Gliwicama, plasirat će se u polufinale gdje će ući i dvije najbolje ekipe iz grupe A u kojoj su Češka, Izrael, Estonija i Sjeverna Makedonija.

Mjesto u kvalifikacijama za Olimpijske igre će dobit će samo ekipa koja osvoji turnir.

Kvalifikacioni turnir će biti održan u Francuskoj neposredno pred početak Olimpijskih igara, a na njemu će učestvovati 24 ekipe koje će se boriti za četiri mjesta koja ne popune ekipe sa Svjetskog prvenstva koje će se održati za nekoliko sedmica.

Bosna i Hercegovina – Poljska 76:85 (19:27, 18:23, 18:20, 21:15)

BiH: Musa 13, Nurkić 17, Garza 5, Atić 7, Halilović 3, Kamenjaš 3, Lazić 15, Alibegović 11, Gegić 2, H. Delalić, Vrabac, Zahiragić.

Poljska: Groselle 2, Sokolowski 20, Ponitka 22, Balcerowski 8, Zolnierewicz, Pluta 8, Garbacz 2, Michalak 5, Miličić 3, Niziol, Witlinski, Zyskowski 13.

Klix.ba

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button