Najgledaniji bh. film u 2022. godini “Amanet” dobija svoj nastavak naziva “Testament”

Najgledaniji bh. film iz 2022. godine “Amanet” uskoro će dobiti prve klape svog nastavka. Iako se ne radi o dosljednom nastavku, ambijent, žanr, većina likova, ali i status filma za cijelu porodicu te priča koja se nadovezuje, nosit će naziv “Testament”.

Prvi kadrovi novog filma u režiji Mirze Begovića pod nazivom “Testament” bi trebali biti snimljeni u oktobru na nekoj od poznatih bh. lokacija dok bi više od 70 posto filma trebalo biti snimljeno u aprilu i junu naredne godine.

Film će producirati AmfiTeatar i Hudhud produkcija Sarajevo, a osim Mirze Begovića kao scenariste i reditelja, u produkcijskom timu je i Nevres Softić, producent i direktor fotografije, Ajdin Hasanić, izvršni producent, Zlatko Sofović kao menadžer produkcije i mnogi drugi.

Kada je riječ o glumačkoj postavi u filmu će igrati Zlatan Školjić, Nusmir Muharemović, Adem Smailhodžić, Irfan Kasumović, Iva Filipović, Faketa Salihbegović Avdagić, Mugdim Avdagić, kao i većina glumačke postave iz Amaneta.

Također, u odnosu na “Amanet” u filmu će se pojaviti i neka nova lica poznata bosanskohercegovačkoj publici.

Produkcija filma “Testament”, za razliku od “Amaneta” koji je snimljen sa ličnim sredstvima, podržana je od Fondacije za kinematografiju, a kino distribuciju za BiH će raditi UNA FILM BiH.

U izjavi za Klix.ba Mirza Begović je kazao da će “Testament” biti izazov za cijelu ekipu što je razlog više da se raduje početku snimanja.

“Za razliku od Amaneta, Testament je u svakom smislu zahtjevniji projekat pa me unaprijed raduje činjenica da već sada imamo divnu ekipu zaljubljenih prije svega u film, a onda i u proces koji je pred nama. Na našu sreću scenarij i produkcija filma su podržani od Fondacije za kinematografiju što je odličan temelj za razvoj cijelog projekta, koji već sada, na čitanje scenarija distributera i na krilima ‘Amaneta’ ima dogovorenu bosanskohercegovačku, evropsku i svjetsku kino distribuciju!”, kaže Begović.

Ističe da će film biti sniman na više lokacija u Zenici i Busovači, a najveći izazov im je industrijska Zenica devedesetih gdje će na trenutak oživjeti jedan ambijent usko vezan za Željezaru Zenica i sve ono što je ona nosila sa sobom.

“Najiskrenije se nadam da će publika uživati u filmu, da će ih nasmijati i da će i sami ponijeti nešto pozitivno iz priče koju ćemo pričati narednih godinu ipo dana. Pred nama je veliki posao, a zbog specifičnosti ambijenta u filmu, snimamo u tri termina sa popriličnom vremenskom distancom što je naravno izazov za sebe, ali opet prilika da jedna velika porodica koju je okupio ‘Amanet’ ispriča priču o ljubavi, prijateljstvu i tradiciji”, pojasnio je Begović za Klix.ba.

Radnja filma “Testament” je smještena u predratne devedesete u BiH gdje upoznajemo život u jednom selu i sve probleme s kojima se stanovnici tog sela svakodnevno sukobljavaju.

Nakon što Asad, glavni lik, sazna da poslije umrlog oca nije naslijedio imovinu, primoran je i sam upoznati rad i život u industrijskoj Zenici s početka devedesetih godina.

Očekujući da će uporedo studirati i raditi, vrlo brzo saznaje da je izgubio pravo na školovanje, ali i da život radnika zeničke Željezare je sve osim obične radničke svakodnevnice. Na fenomen željezarske plate, kafane, kocke, trgovine i proizvodnje ilegalnih mlinova, ni sam ne ostaje imun, što se uveliko reflektuje na njegov porodični život, ali i život u selu Podstijena.

Autor: E.Mehić

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button