Rusmir Šišić razriješen dužnosti policijskog komesara MUP-a ZDK

Općinski sud u Zenici donio je 1. septembra 2023. godine rješenje kojim je ukinuo privremenu mjeru osiguranja u pravnoj stvari tužitelja-predlagatelja Rusmira Šišića iz Zenice, čime su otklonjene pravne prepreke za provedbu rješenja Vlade Zeničko-dobojskog kantona od 12. jula o razrješenju Šišića dužnosti policijskog komesara i oduzimanju čina generalni inspektor.

Podsjećamo, nakon što je Vlada na sjednici 12. jula razriješila Šišića dužnosti policijskog komesara, Općinski sud u Zenici je dana 21. jula odredio privremenu mjeru osiguranja kojom je naložio da se Šišića vrati na obavljanje radnih poslova i dužnosti policijskog komesara, kao i da mu se vrati čin generalnog inspektora.

Uvažavajući autoritet sudske vlasti, Vlada je postupila po rješenju suda i Šišiću omogućila da obavlja poslove policijskog komesara ali bez vraćanja čina i poništavanju rješenja o razrješenju, uz zaključak da će rješenje o razrješenju provesti nakon odluke nadležnog suda u vezi sa izrečenom privremenom mjerom osiguranja.

“Rješenjem Općinskog suda od 01.09.2023. godine je ukinuta privremena mjera osiguranja čime su potvrđene naše tvrdnje da je izrečena privremena mjera osiguranja bila neosnovana. Ovom odlukom suda su se stvorili uslovi za provođenje Rješenja Vlade Zeničko-dobojskog kantona o razrješenju komesara i oduzimanju čina policijskom komesaru Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona od 12.07.2023. godine, a koje je zakonito i doneseno na osnovu Zakona o izmjeni i dopuni zakona o unutrašnjim poslovima Zeničko-dobojskog kantona iz 2023. godine, a koji je donesen u zakonitoj proceduri. Kako je funkcija komesara izborna funkcija, sa određenim mandatom, policijski komesar nakon razrješenja nastavlja raditi svoj posao koji je obavljao prije izbora na funkciju”, rekla je premijerka Zeničko-dobojskog kantona Amra Mehmedić.

Rusmir Šišić je s današnjim danom razriješen sa funkcije policijskog komesara Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, a dužnost je preuzeo ranije imenovani vršitelj dužnosti policijskog komesara Vahidin Topalović.

Zenit.ba

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button