Sud promijenio odluku i donio rješenje o smjeni policijskog komesara u ZDK Rusmira Šišića

Općinski sud u Zenici donio je odluku kojom se stavlja van snage rješenje o određivanju privremene mjere osiguranja od 19. jula kojom je komesar MUP-a ZDK Rusmir Šišić vraćen na posao. Po novoj odluci razriješen je dužnosti, ali do žalbenog postupka i pravosnažne odluke ostaje komesar.

Advokat komesara Šišića Dino Ahmetović je za Klix.ba kazao kako je posljednje rješenje Općinskog suda u Zenici nepravnosnažno te da postoji rok žalbe, kao i to da je Šišić policijski komesar do pravosnažnog rješenja koje će donijeti Kantonalni sud u Zenici.

“Mediji su prvenstveno pisali da je odluku donio Kantonalni sud što nije istina. Kantonalni sud će tek sada odlučivati po žalbi koju ćemo uložiti u zakonskom roku i odluka Kantonalnog suda će biti pravosnažna, odlučna i izvršna”, kazao je Ahmetović te dodao da Rusmir Šišić ostaje komesar.

Kazao je i da se radi o dva dijametralno suprotna rješenja koja su donesena na osnovu istih dokaza i činjeničnih navoda. Pojasnio je da su u prvom slučaju kada je odlučeno da se Šišiću vrati čin i da se vrati na posao ponuđeni isti dokazi i činjenice, a da je Sud mjesec dana poslije poništio svoju prvobitnu odluku.

“S obzirom na to da je rješenje nepravosnažno, nećemo ništa komentarisati dalje. Komentarisat ćemo odluku Kantonalnog suda koje će biti pravosnažno i izvršeno. Ako Kantonalni sud utvrdi da Šišić nije komesar, on više neće biti komesar, a ako donese drugačiju odluku od Općinskog suda u Zenici, on ostaje komesar do okončanja parničnog postupka, ma da očekujemo da će o tome odluku ranije donijeti i Ustavni sud FBiH o izmjeni Zakona o unutrašnjim poslovima”, pojasnio je Ahmetović za Klix.ba.

Policijski komesar MUP-a ZDK Rusmir Šišić je kazao da rješenje Općinskog suda nije pravosnažno i da takvo nema pravno dejstvo.

“U pravnoj pouci ne piše da žalba ne odlaže izvršenje rješenja što potvrđuje da će rješenje stupiti na snagu nakon postupka po žalbi koji će, kako sam i rekao, biti pokrenut. Tek nakon odluke Kantonalnog suda u Zenici možemo govoriti o razrješenju ili ostanku na poziciji policijskog komesara”, kazao je Šišić.

Sve dok ovo traje, Nezavisni odbor za izbor policijskog komesara u ZDK je raspisao konkurs na koji se prema saznanjima medija prijavila tri visokopozicionirana službenika iz ZDK.

klix.ba

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button