Prvi put će biti objavljeni zvanični podaci o zaradi bh. građana

Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine, u saradnji sa entetskim zavodima za statistiku, provodit će prvi put Istraživanje o strukturi zarada (ISZ) u BiH, periodu od 20. oktobra do 31. decembra ove godine.

Rezultati će biti objavljeni sredinom iduće godine.

Istraživanje o strukturi zarada provodi se s ciljem dobivanja međunarodno uporedivih podataka o zaradama, prema individualnim karakteristikama zaposlenih (zanimanje, spol, stepen obrazovanja, starost, dužina staža, vrsta ugovora zaposlenog) i prema karakteristikama poslovnih subjekata (djelatnost, veličina i oblik svojine).

Navedeni pokazatelji će biti od velikog značaja kako za poslovne subjekte tako i za eksterne korisnike podataka s obzirom da će po prvi put biti raspoloživi podaci o mjesečnim, godišnjim i najnižim zaradama bh. građana kao i podaci o zaradama po spolu, zanimanju, djelatnosti, itd.

Referentna godina za koju se prikupljaju podaci za Istraživanje o strukturi zarada je 2022. Ova vrsta istraživanja provodi se svake četiri godine.

Prikupljeni podaci su povjerljivi i u skladu sa odredbama člana 23. Zakona o statistici BiH (Službeni glasnik BiH br. 26/04 i 42/04) biti će korišteni isključivo u statističke svrhe, saopćili su iz Agencije za statistiku BiH.

Source.ba

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button