Načelnik Općine Kakanj u Briselu s ciljem unapređenja energetske tranzicije u saradnji sa Evropskim parlamentom

Na poziv Inicijative za regije uglja u tranziciji na Zapadnom Balkanu i u Ukrajini koju aktivno podržava i finansira Evropski parlament, načelnik Općine Kakanj Mirnes Bajtarević i gradonačelnik Grada Živinice Began Muhić borave u Briselu gdje su se sastali s predstavnicima Inicijative sa ciljem boljeg pozicioniranja ove dvije lokalne zajednice u budućim procesima energetske tranzicije.

Ova posjeta Briselu je nastavak projekta razmjene iskustava između regija bogatih ugljem, obzirno da su predstavnici Općine Kakanj, RMU Kakanj i RMU Breza, zajedno sa sindikatima, boravili u maju ove godine u Bugarskoj (Stara Zagora).
Bosna i Hercegovina se obavezala potpisom “Sofijske deklaracije” i “Poveljom načelnika i gradonačelnika” da do kraja 2050. godine bude klimatski neutralna.

U skladu sa Sofijskom deklaracijom, BiH se obavezala da će potpuno prestati proizvoditi električnu energiju iz fosilnih goriva. Ovo će značajno uticati na zaposlenost, socijalni standard i ekonomiju ovih I sličnih lokalnih zajednica.
Zato je bitno što prije tražiti rješenja za vrijeme koje nas čeka.

Općina Kakanj je već pokrenula procese za izgradnju svoje fotonaponske solarne elektrane. Također, do sada su izdate dozvole za izgradnju velikog broja malih solarnih elektrana ukupnog kapaciteta preko 2 MWh. Energetski su obnovljeni objekti javnog značaja. Sufinansirana je zamjena dotrajalih salonit krovova na stambenim zgradama. Instalirana je punionica za električna vozila čije je korištenje potpuno besplatno.
U Briselu će načelnik Bajtarević otvoriti razgovore za adekvatno korištenje geotermalnih voda čiji izvori se nalaze na području Kaknja. Potrebno je obezbijediti adekvatnu i kvalitetnu studiju koja treba da kaže u kojem smjeru ići sa ovim izvorom geotermalne vode. Obzirom da je postojeća studija stara preko 35 godina i da su probne bušotine bile plitke, nastojanja su da se obezbijede sredstva za izradu ove studijea a zatim i za izgradnju postrojenja kao alternativnog izvora zagrijavanja Kaknja sistemom centralnog grijanja koje imamo.

Ovo neće biti posljednji susret na ovoj razini i o ovoj temi. Očekuje se da u Dubaiju, na događaju na visokoj razini, koji organizira “Inicijativa za regije uglja u tranziciji na Zapadnom Balkanu i u Ukrajini, pod nazivom “Just Transition: Shaping Tomorrow’s Workforce”, bude prikazan petominutni film o Kaknju, o perspektivama, mogućnostima, slabostima i prilikama što bi također trebalo da pomogne da se Kakanj pozicionira kao odlučna lokalna zajednica za borbu sa izazovima koji nas očekuju.

Tokom boravka u Briselu, delegacija iz Bosne i Hercegovine se susrela i s načelnikom Velenja i njegovim saradnicima. Dogovorena je posjeta delegacije iz Kaknja Velenju radi razmjene iskustava iz tranzicijskih procesa.

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button