Federacija dobila Udruženje komunalne privrede i zaštite životne sredine

Privredna komora FBiH (PKFBiH) osnovala je u petak Udruženje komunalne privrede i zaštite životne sredine FBiH.

Na osnivačkoj skupštini Udruženja u Sarajevu za predsjednika Udruženja izabran je Nijaz Salamović iz KJKP Rad Sarajevo.

Komora, kako je rekao direktor Sektora za industriju i usluge PKFBiH Almin Mališević, radi na uređenju ili daje suport kompanijama iz oblasti komunalne privrede, kao i kompanijama koje se bave zaštitom okoliša, što je na neki način povezano.

“Komunalna privreda u Federaciji BiH je u problemima, postoji zakonska regulativa na federalnom, kao i na kantonalnim nivoima, niz zakonskih i podzakonskih akata koji nekad mogu biti u koliziji. Uglavnom se radi o kompanijama koje su u vlasništvu kantona ili općina. Cilj nam je da njihovim okupljanjem uredimo ovu oblast u Federaciji, da prenesemo neke dobre prakse, da pomognemo tim kompanijama da izađu iz sfere gubitaša i da se počnu razvijati, da moderniziraju svoju opremu i usluge koje pružaju građanima”, naveo je Mališević.

Salamović kaže da je veoma bitno da se komunalna poduzeća udružuju, imajući u vidu brojne probleme u ovom sektoru.

“Komunalna poduzeća su uglavnom u financijskim, materijalnim i kadrovskim problemima. Nadam se da će formiranje ovog udruženja institucionalno pomoći preduzećima kroz stručne seminare, edukacije, prijedloge zakonskih rješenja, ujednačavanje i poboljšanje regulative i usvajanja dobrih praksi. Komunalna preduzeća zapošljavaju najviše radnika, tako je makar u Kantonu Sarajevu, a ja dolazim ispred komunalnog poduzeća Rad koji broji više od hiljadu zaposlenih i najveće je komunalno poduzeće u Bosni i Hercegovini”, dodao je Salamović.

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button